Tri kamenčića prodata za 855.000 dolara!

Izvor: Mondo, 30.Nov.2018, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri kamenčića prodata za 855.000 dolara!

Tri uzorka kamenja s Meseca donetog na Zemlju posle sovjetske lunarne misije 1970. godine prodata su danas u Njujorku za 855.000 dolara.

Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Ti kamenčići su nakon povratka sonde "Luna 16" prvo ponuđeni supruzi oca sovjetskog svemirskog programa Sergeja Koroljeva, koji je preminuo 1966.

Postignuta suma je skoro dvostruko veća od one za koju su uzorci prodati prethodni put, takođe u organizaciji aukcijske kuće Sotbi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Prodati uzorci su, koliko se zna, jedini doneti s Meseca, bilo tokom američkih ili sovjetskih misija, a da nisu u vlasništvu neke države.

Kao znak da su lunarne misije i dalje veoma zanimljive za javnost, platnena torba u kojoj je Nil Armstrong doneo prve uzorke s Meseca je u julu 2017. prodata za 1,8 miliona dolara.

SAD nisu slale misije na Mesec od "Apola 17" 1972, dok je poslednji ruski let na Zemljin satelit bio 1976, sondom "Luna 24".

NASA želi da do 2023. ponovo pošalje na Mesec misiju sa ljudskom posadom dok Kina ima ambiciju da na Mesecu izgradi bazu.

Dokaz da je NASA sletela na Mesec (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.