Tradicija oživljanja Srednjeg vijeka u New Jerseyu: Viteške borbe i dvorska večera bez escajga

Izvor: Cafe.ba, 12.Jan.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tradicija oživljanja Srednjeg vijeka u New Jerseyu: Viteške borbe i dvorska večera bez escajga

- Američka savezna država New Jersey svake godine ugošćuje petodnevni performans „Medieval Times“, tokom kojeg se oživljava način života i viteštvo Srednjeg vijeka

NEW YORK (AA) - MUSTAFA CAGLAYAN -

Američka savezna država New Jersey svake godine ugošćuje petodnevni performans „Medieval Times“, tokom kojeg se oživljava način života i viteštvo Srednjeg vijeka.  Ovogodišnje predstave >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << su okupile brojne posjetitelje koji žele da dožive dio atmosfere kakvu su imali kraljevi i njihova svita u tom periodu, piše Anadolu Agency (AA).

U mjestu Lyndhurst izgrađen je kompleks koji podsjeća na evropske tvrđave iz 11. stoljeća u kojem je i o ove godine na specifičan način oživljen ugođaj večere u tadašnjim španskim dvorovima.

Slični performansi se sve češće izvode i u Washingtonu, Kaliforniji, Teksasu, Georgiji, Illinoisu, Južnoj Karolini i Floridi, što dodatno budi interesovanje Amerikanaca za život i običaje iz preioda Srednjeg vijeka.

Organizator ovogodišnjeg "Medieval Timesa" Kyle Bradford, koji igra ulogu španskog kralja Don Carlosa, kazao je da je jedan od glavnih faktora rasta popularnosti ove manifestacije činjenica da ljudima nudi nezaboravne momente učenja historije i bijeg od svakodnevnih problema.

Predstava i večera počinju kraljevim poznatim uzvikom „Neka predstava počne“, a gostima se u metalnim posudama servira hrana koja je bila specifična za srednjovjekovne dvorove. Za razliku od modernih restorana, ovdje se gostima ne služi pribor za jelo, te moraju, baš poput ljudi u Srednjem vijeku, hranu jesti rukama. Kapacitet kompleksa je 1.250 mjesta.

Tokom večere gosti imaju priliku da posmatraju viteške borbe mačevima, u kojima se koristi 20 andaluzijskih i arapskih konja koji se specijalno uzgajaju upravo u Lyndhurstu.

U predstavi igraju profesionalni glumci, koji pohađaju i posebne časove historije i jahanja, a ispred arene se prodaju i suveniri.

Predstavama u prosjeku prisustvuje 850 osoba, a zbog velikog interesovanja igraju se i po tri puta.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.