Tom Henks − najpoznatiji holivudski pravoslavac

Izvor: Studnel.com, 09.Jul.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tom Henks − najpoznatiji holivudski pravoslavac

Otac mu je bio kuvar, a majka bolničarka i imao je još dva brata i jednu sestru. Nakon razvoda roditelja, troje najstarije dece, među njima i Tom, odlaze da žive sa ocem, a najmlađi brat odlazi sa majkom. I otac i majka nalaze nove partnere. Tom je u školi glumio u predstavama, a kasnije upisuje glumu na koledžu Čabot. Po završetku koledža seli se u Njujork gde stalno odlazi na audicije. Prva zapaženija uloga koju je ostvario bila je u seriji Prisni >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << prijatelji, komediji o dva prijatelja koja moraju da se oblače kao žene da bi mogli da žive u hotelu za dame.
Nakon ovog uspeha, Henks se seli na filmsko platno dobivši glavnu ulogu u romantičnoj komediji Splash. Nakon niza promašenih uloga i nekolicine pravih, usledila je uloga u filmu Ženska liga koja mu je vratila pažnju publike. Usledile su uloge u Romansi u Sijetlu, Filadelfiji i Forestu Gampu. Za ova dva poslednja filma dobio je Oskare, i to dve godine zaredom što je, osim njemu, jedino pošlo za rukom Spenseru Trejsiju. Od ovog trenutka nižu se sve sami uspesi: uloga u Apolu 13, režiranje Spasavanje redova Rajana sa Spilbergom, uloga u Stigla vam je pošta i mnogim drugim filmovima.

Foto: www.aceshowbiz.com
Što se tiče njegovog privatnog života, bio je oženjen Samantom Lajs sa kojom ima dvoje dece – sina Kolina i ćerku Elizabet. Godinu dana nakon razvoda oženio se glumicom grčkog porekla, Ritom Vilson zbog koje je prešao u pravoslavnu veru. To ih je inspirisalo da zajedno produciraju film Moja velika mrsna pravoslavna svadba. Sa Ritom, Tom ima dva sina – Čestera i Trumana.
Tom Henks je 2002. godine postao najmlađi dobitnik nagrade za životno delo Američkog filmskog instituta, a tri godine kasnije izabran je za potpredsednika Akademije filmskih umetnosti i nauke. Ukupno je osvojio dva Oskara i četiri Zlatna globusa. Trenutno je jedan od najtraženijih i najbolje plaćenih glumaca Holivuda – za ulogu u Forestu Gampu dobio je 70 miliona dolara, a njegov film Da Vinčijev kod zaradio je 750 miliona dolara.
Izvori: sinemagija.com, enovine.net, wannabemagazine.com

na danasnji dantom henksglumacholivud
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.