Teslolog iz Botunje: sve o Tesli

Izvor: RTS, 11.Feb.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslolog iz Botunje: sve o Tesli

Reprezentativna foto-monografija "Tesla" je interaktivno delo za koju su izdavač "Studio Bečkerek" i autor Milovan Matić početkom godine u Njujorku nagrađeni zlatnom medaljom "Tesline naučne fondacije".
"Teslino proročanstvo" prva je od četrnaest knjiga koje je o životu, delu i viziji slavnog naučnika Milovan Matić, samostalni istraživač i fizičar, objavio tokom protekle tri decenije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Sklapajući životni mozaik jednog od najvećih svetskih umova, putovao je iz rodne Botunje podno Kopaonika do Like, Strazbura, Praga, Budimpešte, Maribora i Graca, prikupljajući građu na trideset jezika.
Teslina bibliografija sa više od 20.000 izvora, njegovo je životno delo i najsveobuhvatniji prikaz svega što je o velikom naučniku napisano od prvog pominjanja njegovog imena, 1876. godine u bečkom časopisu "Srpska zora".
"Nijedan krupniji događaj u Kraljevini Jugoslaviji nije se desio, a da ga Njujork tajms nije pozvao da iznese svoje mišljenje o tome. Njujork tajms je objavio više od 700 članaka o Tesli, samo za njegova života", naglašava Milovan Matić. "I u njima se vidi da je bio pravi predstavnik svoje nacije. Kada je preveo pesme Jove Jovanovića Zmaja u Americi rekao je: ‘Mislim da sam ovim prevodima više uradio za srpstvo nego što vrede svi moji pronalasci na polju elektriciteta’."
Teslin blistavi um, maniri i nesvakidašnja harizma oduvek su ga stavljali u žižu interesovanja javnosti. Otuda su, neretko, mnoge njegove navike mistifikovane i pogrešno tumačene, ističe autor:
"Kažu da Tesla nije jeo meso. On jeste bio vegetarijanac, ali kada? Zadnjih nekoliko godina života. U svojim memoarima Edison ga je čak ismevao, komenarišući da je ‘visoki, mršavi Srbin pojeo još jedan dupli biftek od četiri cola’. Kažu da se nije rukovao. Nije, kada je vladala kolera i druge zarazne bolesti. Često je govorio da je popio čitavo malo jezero alkohola jer su njegovi stariji pili šnaps i zato su dugo živeli. On se, zapravo, nije odricao ničega. Mene je fascinirala njegova jednostavnost i genijalnost, koje je on bio svestan. Kažu da je umro u siromaštvu - što, zapravo, nije tačno. Njemu novac nije značio ništa. Dobijao je ogromne sume, ali je nemilice trošio na svoja istraživanja, usavršavanje novih patenata i proizvoda kako bi poboljšao i olakšao život običnog čoveka."
Najrečitiju potvrdu Tesline genijalnosti, kaže Matić, predstavlja njegovih 220 patenata. Pronalascima na dobrobit ljudskog roda postavljao je osnove vremena koje će tek doći:
"Američka firma ‘Tesla’ proizvodi automobile na potpuno novim osnovama. Predlog za taj električni automobil Nikola Tesla dao je još 1908. godine. Njegova aerodinamika i osnovni principi realizuju se danas, skoro čitav vek kasnije. Auto sledeće generacije neće imati točkove, kako je Tesla rekao još krajem 19. veka. Jedan mlaz će biti dovoljan da ga goni napred, a drugi mlaz će biti dovoljan da ga odvaja od podloge."
Baš kao i njegovim pronalascima, i foto-monografijom o Tesli načinjen je iskorak u vremenu. Bogato ilustrovana knjiga, namenjena širokoj čitalačkoj publici, pored hronološki poređanih 200 fotografija i faksimila originalnih dokumenata, sadrži ce-de sa materijalom i interaktivnu stranicu koja, preko mobilne aplikacije "Magija uvećane realnosti", aktivira reč i sliku.
Prevedena na ruski i engleski, knjiga će u maju imati promociju u Filadelfiji, a 10. jula, na Teslin rođendan, u hotelu "Njujorker" u Njujorku, u kojem je veliki naučnik proveo poslednjih deset godina života.
rts.krusevac@rts.rsS 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.