Tesla, junak i inspiracija

Izvor: RTS, 06.Jan.2013, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla, junak i inspiracija

Sedam decenija posle smrti Nikole Tesle, u Njujorku se okupljaju najveći poznavaoci dela tog naučnika. Tesla postao svojevrsna ikona savremene kulture i neka vrsta popularnog vizionarskog junaka koji je inspiracija i umetnicima i naučnicima.

Na Božić 1943. godine u Njujorku je umro jedan od najznačajnijih izumitelja Nikola Tesla. U hotelu "Njujorker", u kojem je Tesla proveo poslednjih deset godina života i gde je preminuo, sedam decenija kasnije održava se memorijalna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << konferencija "Zašto je Tesla važan?".

Najveća svetska imena – poznavaoci dela Nikole Tesle, profesori univerziteta, naučnici koji su na neki način istraživali delo genijalnog Tesle ili su se, u naučnom smislu, koristili njegovim najznačajnijim patentima i izumima, u Njujorku na Memorijalnom skupu ujediniće ideja o otvaranju novog muzeja.

Direktor Muzeja "Nikola Tesla" Vladimir Jelenković rekao je da će tu, između ostalih, biti predsednica Tesla naučnog centra za Long Ajlend, Džejn Olkolm, koja radi na tome da se to imanje otkupi, a da se poslednja Teslina laboratorija, koja je još uvek živa i postoji, sačuva i pretoči u novi muzej.

"Biće tu i Mek Imnen, čuveni bloger čovek koji je sakupio više od milion dolara namenjenih podizanju tog budućeg Teslinog muzeja", rekao je Jelenković.

Na njujorškom skupu u beogradskom Teslinom muzeju koji već šest decenija baštini ličnu zaostavštinu naučnika, koja je uvrštena u Uneskov registar "Pamćenje sveta", biće uručeno prizinanje za dugogodišnji doprinos promociji Teslinog dela.

"To je ono zbog čega se osećamo zaista zadovoljno i ponosno, o čemu svedoči činjenica da smo do sada na negde od stotinu izložbenih postavki u preko 20 zemalja na četiri kontinenta, od Kine, SAD, Kanade, Australije, pa do velikog broja evropskih zemalja imali negde blizu milion posetilaca", ističe Jelenković.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić rekao je prvog dana koferencije da veliki srpski naučnik personifikuje najpozitivnije crte srpskog nacionalnog identiteta i da može da posluži kao uzor u trenutku kada nacija nastoji da definiše svoje mesto u svetu koji se menja.

Inače, izložbeni prostor Teslinog muzeja u Beogradu godišnje poseti više desetina hiljada poštovalaca dela genijalnog izumitelja. Sve to govori da je Nikola Tesla postao svojevrsna ikona savremene kulture i neka vrsta popularnog vizionarskog junaka koji je inspiracija i umetnicima i naučnicima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.