Svjetski Dan Hidžaba: Ponos i zaštita svake muslimanke

Izvor: SandzakPress.net, 01.Feb.2022, 14:22

Svjetski Dan Hidžaba: Ponos i zaštita svake muslimanke

  Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Kan iz Njujorka koja je željela podstaknuti nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba a nakon što je u Njujorku, poslije terorističkog napada 2001. godine, doživjela brojne neugodnosti jer je nosila hidžab. Pokretanjem kampanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << želja je podstaći na vjersku toleranciju i razumijevanje sve one koji koji imaju određene predrasude prema hidžabu kao stilu i načinu odjevanja žene muslimanke. Svaki dan je Dan hidžaba, poručuje hafiz Haris ef. Saračević   –Možda je lakše u Novom Pazaru gdje je takva I atmosfera i gdje je dosta pokrivenih muslimanki, nositi hidžab. Svakako je izazovnije biti pokrivena muslimanka u mjestima gdje muslimani ne predstavljaju većinu u toj sredini. Neka zna svaka sestra, svaka muslimanka da je to njena kruna s kojom joj uzvišeni Allah, dž.š. doista pomaže I bit će joj ponos, zaštita, što će istaći u pozitivnom smislu. Hidžab nije nikako, kao što ga žele predstaviti negativno ograničavanje žene. Doista islam je dao velika prava ženi I o tome treba više govoriti. Pogledajte kao islam govori da je radost imati žensko dijete. Čak u nekim hadisima stoji da ko odgoji čak I jednu kćerku to će mu biti zaštita od vatre. Pogledajte status majke u islamu koliko je dijete obavezno da čini dobročinstvo svojoj majci, pa je hadisu došlo Tri puta majka pa jednom otac.  Segment koji želim spomenuti kao veliko pravo žene I u braku je što je Allah, dž.š. naredio muškarcima kad govorimo s materijalne strane da je muškarac u braku dužan islamom  materijalno izdržavati svoju ženu dok žena sa svojim imetkom kojeg ima raspolaže kako hoće. Muž ne smije od nje uzimati osim s njenim pravom. Doista je hidžab Allahov,dž.š. propis, zadovoljstvo, čast kruna, nešto što je ponos svake muslimanke, kaže hafiz Haris ef. Saračević. (SANA) The post Svjetski Dan Hidžaba: Ponos i zaštita svake muslimanke appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

01. februar – Svjetski dan hidžaba

Izvor: SandzakPress.net, 01.Feb.2022

Svjetski dan hidžaba obilježava se prvog februara. Prvi put u svijetu obilježen je 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo. Cilj obilježavanja bio je i da se skrene pažnja na predrasude...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.