Švajcarska banka tuži Hrvatsku zbog jugoslovenskog duga

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska banka tuži Hrvatsku zbog jugoslovenskog duga

Najveća švajcarska banka UBS tužila je Hrvatsku saveznom sudu u Njujorku zbog duga od 45 miliona dolara, koji je preuzela nakon raspada Jugoslavije.

Prema tužbi banke UBS, Jugoslavija je 1988. godine uzela kredit kojim je pokušala restrukturiranje privrede, pišu hrvatski mediji.

Nakon raspada Jugoslavije u radnim devedesetim, 2001. godine je preostali spoljni dug zemlje podeljen među državama naslednicama - Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Crne Gore i Srbije, navodi se u tužbi.

U tužbi banke UBS navodi se da su, osim Hrvatske, sve ostale države naslednice Jugoslavije ispunile svoje dužničke obveze prema toj banci.

Hrvatska i UBS godinama su pregovarale o isplati duga, ali se nije našlo rešenje, iako je Hrvatska priznala svoje obaveze, navodi se u tužbi. "Uprkos svemu, Hrvatska nije platila svoj dug, pa je UBS-u preostalo samo to da pokrene tužbu", zaključuje se u tužbi švajcarske banke.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.