Supernamirnica: Čuva creva i sprečava bolesti

Izvor: B92, 11.Apr.2023, 21:46

Supernamirnica: Čuva creva i sprečava bolesti

Možda su naši roditelji bili u pravu kada su nam govorili da bi trebalo da jedemo više povrća. Naime, nova studija pokazala je da brokoli sadrži određene molekule koje mogu zaštititi i poboljšati zdravlje creva, kao i smanjiti rizik od određenih crevnih bolesti, dodatno podupirući dokaze da je ovo povrće zaista supernamirnica, donosi New York Post.

Naučnici sa Univerziteta Pen Stejt izveli su testove na miševima i otkrili da se molekuli u brokoliju vezuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << receptor koji pomaže u zaštiti sluznice njihovih creva. Utvrdili su da upravo to pokreće niz aktivnosti koje utiču na funkcije crevnih stanica, objašnjavaju autori spomenute studije. Druga su istraživanja već ranije otkrila da konzumiranje povrća poput brokolija može pomoći u smanjenju stope raka i dijabetesa tipa 2.

"Svi znamo da je brokoli dobar za nas, ali zašto? Šta se zapravo događa u našem telu kada je jedemo? Naime, naše istraživanje pokušalo je da otkrije mehanizme pomoću kojih brokoli pridonosi zdravlju miševa, a verovatno i ljudi. Dobili smo snažne dokaze da bi povrće poput brokolija, kupusa i prokelja trebalo biti deo svakodnevne ishrane ljudi upravo zbog dobrobiti za creva", objašnjava Geri Perdeu, jedan od autora studije.

"Zdravlje creva miševa koji nisu jeli brokoli prilikom istraživanja bilo je ugroženo na različite načine za koje se zna da su povezani s određenim bolestima probavnog sistema", dodao je, prenosi index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Supernamernica: Čuva creva i sprečava bolesti

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2023

Možda su naši roditelji bili u pravu kada su nam govorili da bi trebalo da jedemo više povrća. Naime, nova studija pokazala je da brokoli sadrži određene molekule koje mogu zaštititi i poboljšati zdravlje creva, kao i smanjiti rizik od određenih crevnih bolesti, dodatno podupirući dokaze da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.