Stručnjaci predviđaju pad proizvodnje nafte u Rusiji

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Feb.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručnjaci predviđaju pad proizvodnje nafte u Rusiji

NJUJORK/LONDON - Proizvodnja nafte u Rusiji u narednih pet godina će biti u padu, a naftne kompanije će, zbog sankcija i pada cijene, fokus prenijeti sa tehnološki složenih projekata na tradicionalnu eksploataciju nafte u zapadnom Sibiru, ukazuju svjetski analitičari, a prenosi Tass.

Tempo pada proizvodnje će se do 2019. ubrzati na pet odsto godišnje usljed nedostatka zapadnih tehnologija, smatraju analitičari Banke Amerike Meril Linč (BofA Merrill Lynch) na čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa strategom za robne berze Franciskom Blanšem.

"Nedavno je ministarstvo energetike Rusije prognoziralo rast proizvodnje nafte na nalazištima sa teškom eksploatacijom na 500.000 barela dnevno do 2018. godine. Sada ta prognoza izgleda malo vjerovatna. Uočavamo određene rizike za proizvodnju nafte u Rusiji koja je sada na nivou 10,9 miliona barela dnevno, jer nalazišta kao što su Talakanskoje (Surgutnjeftgas), Vankorskoje i Verhnječonskoje (Rosnjeft) nadoknađuju pad prozvodnje na zrelim nalazištima", navodi se u izvještaju.

U 2019. godini očekuje se da će ponuda nafte u Rusiji pasti na 10,7 miliona barela dnevno. Stručnjaci smatraju da su negativni faktori proizvodnje pad svjetskih cijena nafte i nedostatak pristupa tržištima kapitala i tehnologija.

Ruske naftne kompanije, prvenstveno Rosnjeft će se, zbog sankcija i pada cijena nafte, usmjeriti sa tehnološki složenih projekata na tradicionalnu proizvodnju u Zapadnom Sibiru, smatraju stručnjaci britanske konsalting agencije "Wood Mackenzie".

"Očekujemo da najveće ruske naftne kompanije, kao što je Rosnjeft, odustanu od skupih i tehničkih složenih projekata, kao što je Baženovskaja svita i osvajanje Arktika, na kojima se mnogo radilo prošle godine i koje je trebalo da postanu ključne u 2020. Umjesto toga predviđamo da će se fokus ove godine premjestiti na tradicionalnu prozvodnju u zapadnom Sibiru, za koju ruske kompanije imaju bogato iskustvo i domaću tehnologiju za povećanje eksploatacije", navodi se u dokumentu.

Stručnjaci "Wood Mackenziea" su uvjereni da će ruske kompanije razvijati domaću tehnologiju. Analitičari smatraju da će 2015. biti godina neizvjesnosti za ruski naftni sektor zbog međunarodnih sankcija, ograničenja na tržištima kapitala i rasta troškova, prenio je Tass.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.