Stratfor: Američka monetarna politika i dolar uzdrmat će globalnu ekonomiju

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jan.2017, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stratfor: Američka monetarna politika i dolar uzdrmat će globalnu ekonomiju

NEW YORK - Zaoštravanje monetarne politike u SAD i jak američki dolar će uzdrmati globalnu ekonomiju na početku 2017. godine, a najviše će biti pogođene zemlje u usponu sa visokim udjelom duga denominiranim u dolarima, prognozira američka agencija Stratfor.

Među zemljama koje će jak dolar najviše ugroziti su Venecuela, Turska, Južna Afrika, Nigerija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Egipat, Čile, Brazil, Kolumbija i Indonezija, navodi agencija u svojoj prognozi ekonomskih kretanja u ovoj godini.

 Pritisak na juan i uporno opadanje deviznih rezervi će, kako dodaje, istovremeno natjerati Kinu da pojača kontrolu nad odljevom kapitala.

 Cijene sirove nafte će se, po procjeni Stratfora, umjereno oporaviti u 2017, dijelom zahvaljujući dogovoru većine vodećih proizvođača u svijetu, “ali se nijedna zemlja neće u potpunosti pridržavati zahtijevanog smanjenja proizvodnje nafte”.

 “Tempo oporavka sjevernoameričke proizvodnje nafte iz škriljaca će biti primarni faktor koji će utjecati na Saudijsku Arabiju u pogledu politike produžavanja i većeg rezanja proizvodnje nafte iduće godine”.

Više cijene nafte će donijeti olakšanje proizvođačima “crnog zlata” u svijetu, ali ono može biti premalo i prekasno za zemlju poput ekonomski posrnule Venecuele, smatra agencija sa sjedištem u teksaškom gradu Austinu.

“Prijetnja od bankrota koji se nazire i oštro smanjenje uvoza osnovnih proizvoda zarad otplate duga, pokretat će socijalne nemire u Venecueli i otkriti već duboki razdor među pripadnicima vladajuće stranke i oružanih snaga“.

 Razvijena tržista će takođe zabilježiti značajnu promjenu u 2017, koja će biti godina u kojoj se vraća inflacija, predviđa Stratfor i dodaje da će to biti razlog da centralne banke napuste nekonvencionalne politike i da se late mjera monetarnog zaoštravanja.

 “Primiču se kraju dani kada su centralne banke plavile tržišta s gotovinom. Teret će sada pasti na dužnosnike koji kreiraju fiskalnu politiku, a državna potrošnja će zamijeniti tiskanje novca kao primarni motor ekonomskog rasta“.

 Tržišta, koja su u posljednje vrijeme bila mirna i stabilizirana, što se duguje obilnoj likvidnosti i mlakom reagiranju na političke nemire, bit će mnogo nestabilnija u 2017. Na sve pometnje u 2017. godini, od prijetnji eurozoni do moguće eskalacije trgovinskih svađa, investitori bi mogli dramatično da reagiraju, upozorava se u prognozi i predviđa da bi značajno ljuljanje cijena imovine, kakvo je zabilježeno u prva dva mjeseca 2016, lako moglo da se ponovi u više epizoda tokom 2017.

 “Sjedinjene Države se povlače iz svojih globalnih trgovinskih inicijativa, dok Velika Britanija, veliki zagovornik slobodne trgovine, gubi utjecaj u Europi u kojoj narasta protekcionizam“, piše Stratfor.

 Globalni rast trgovine će, kako ocjenjuje, vjerojatno ostati napregnut u ukupnom poretku, dok će u izvozno zavisnim zemljama, poput Kine i Meksika, jačati motivacija da sačuvaju svoje odnose s dobavljačima i da traže nova tržišta. Nastavit će se trend zamjene većih trgovinskih sporazuma manjim, neambicioznijim, sklopljenim između pojedinačnih zemalja i blokova.

 Put svjetske ekonomije u 2017. će biti turbulentan, a Indija će biti ključna studija slučaja za druge zemlje, kako razvijene tako i za nerazvijene, zbog svoje efikasnosti i prednosti koje pruža dekriminalizirana ekonomija bezgotovinskog plaćanja (cashles), i koja ima sve više tehnologija na raspolaganju da se bavi mogućnostima, zaključuje Stratfor.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.