Stejt department upozorio: Kada Lavrov stigne na sednicu SB UN, čeka ga...

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 23:38

Stejt department upozorio: Kada Lavrov stigne na sednicu SB UN, čeka ga...

SAD su upozorile da ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova čeka hladan doček tokom posete Njujorku radi učešća u sednicama UN.

Ovo je izjavio ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

"Odavno, već dugi niz godina ne vidimo nikakvo prijateljstvo sa američke strane. U Stejt departmentu su nas na veoma visokom nivou nedvosmisleno upozorili da Sergeja Lavrova čeka hladan doček. Videćemo kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se to manifestovati tokom samih događaja, kako će to biti izraženo", rekao je Antonov.

Kako je dodao, delegacija Ministarstva spoljnih poslova Rusije još nije dobila vize za učešće u Savetu bezbednosti UN u Njujorku.

"Do danas nismo dobili nikakve dozvole ni vize za ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, niti za lica iz njegove pratnje", rekao je ambasador. Kako je dodao, američka strana tvrdi da je pitanje izdavanja lica za rusku delegaciju u fazi međuresornog usaglašavanja.

Antonov je naglasio da ruska strana zahteva da SAD "ispune svoje obaveze kao zemlja na čijoj se teritoriji nalazi svetska organizacija".

"Američka administracija je dužna da izda sva neophodna dokumenta kako za specijalne letove, tako i za delegaciju našeg Ministarstva spoljnih poslova", precizirao je Antonov.

On je konstatovao da je Amerika učinila sve da uništi osnovu odnosa Moskve i Vašingtona. "Amerikanci su učinili sve da potkopaju temelje naših veza, da unište rusko-američke odnose: čas su nas optuživali za mešanje u izbore, čas za hakerske napade, za osvajanje međunarodnih tržišta, za korišćenje energenata kao oružja", rekao je Antonov za "Prvi kanal".

Podsetimo, Rusija tokom aprila predsedava tom telu UN. Planirano je više zasedanja na kojima bi trebalo da predsedava Lavrov. Jedna od ključnih tema o kojima će se diskutovati na sednicama tokom ruskog predsedavanja biće "efikasni multilateralizam", rizik prilikom izvoza oružja, rešavanje bliskoistočnih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.