Stari Obama i novi Romni

Izvor: B92, 17.Okt.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari Obama i novi Romni

Druga runda predizborne debate američkih predsedničkih kandidata prošla u znaku "starog Obame i novog Romnija" u odnosu na njih iz prvog duela pre desetak dana.

Jedno od onih starih vašingtonskih pravila (da predsednik bude smiren i hladnokrvan u kriznim vremenima, a da se razmaše u predizbornim obračunima) potvrđeno je prošle noći u nastavku propagandnog obračuna pretendenata na funkciju sledećeg predvodnika SAD, kao najmoćnije ekonomske i vojne sile sveta.

A, ostalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kao glavni utisak s tog sučeljavanja da je Obama u tom duelu (u Hempestedu, u državi Njujork, pred 80 gostiju odabranih Galupovim žrebom) bio onakav kakav nije bio u prvoj debati protiv Romnija - kad je razočarao pasivnošću i nespremnošću za dijalog i političku borbu, koja ga je, inače, karakterisala svih ovih godina otkako živi u Beloj kući.

I Obamin republikanski izazivač, inače, bio je prošle noći u punom zaletu – konkretan i ofanzivan, u skladu sa istorijskom šansom koja mu se ukazuje izbornog 6. novembra.

Takvom njihovom duelu – punom varnica, polemike, upadanja u reč, pa i povremenih podmetanja (na koje je morala da reaguje moderatorka Kendi Krouli, sa CNN-a) – doprinele su i promenjene propozicije za drugu debatu, time što su pitanja kandidatima postavljana isključivo iz publike.

Obaveza Obame i Romnija bila je da odgovaraju što je moguće sažetije i konkretnije, što se tokom 90 minuta debate uglavnom držalo pod kontrolom.

Izazivač je bio maksimalno ofanzivan (kao i prošli put, u Denveru), s povremenim veoma konkretnim i argumentovanim kritikama Obaminog dosadašnjeg učinka u Beloj kući, pogotovu na osetljivom terenu nacionalne ekonomije. On je, u tom kontekstu, bio vrlo kritičan i prema američkoj politici prema Kini, koju je, pored ostalog, okvalifikovao kao "valutnog manipulatora“, kome će on, kako je najavio, "uskoro stati na put“ (čim završi ovo sa Obamom).

Predsednik je, isto tako energično, detaljno i dokumentovano, tumačio i branio svoj dosadašnji učinak. Tim povodom, on je posebno ukazivao na praktično nesavladive teškoće koje ima u realizaciji najvažnijih i neophodnih projekata (korekcija poreskog sistema, na račun par procenata najbogatijih Amerikanaca, kao i uvođenje sistema zdravstvene zaštite za sve stanovnike), zbog otpora republikanske većine u kongresnom Predstavničkom domu.

Najveći deo svog vremena, inače, Obama je utrošio ukazujući na slabosti ekonomskog programa svog suparnika. U tom delu polemike, njegov glavni argument (vrlo prijemčiv za širu javnost, kako se vidi u prvim jutrošnjim reagovanjima) bio je sveden na poruku da je takva Romnijeva politika "direktno usmerena protiv srednje klase, kao glavnog pokretača i oslonca američkog društva“.

Dalja spoljnopolitička orijentacija SAD samo je letimično pomenuta u drugoj debati, povodom odnosa s Kinom i pozadine nedavnog terorističkog napada na diplomatsko predstavništvo u Libiji.

Čak ni o tako važnoj temi kao što su odnosi s Rusijom nije se čula nijedna reč. To je, valjda, eventualno ostalo za poslednju debatu, u ponedeljak na Floridi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.