Srpski umetnici traženi u svetu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski umetnici traženi u svetu

Jubilarni 10. Dani Vojvodine u Istri otvoreni su nedavno izložbom slika Ilije Bašičevića Bosilja “Svijet po Iliji” u Muzeju savremene umetnosti Istre u Puli.

Zbog velikog interesovanja publike, propraćeno pozitivnim osvrtima kustosa na Bosiljeve cikluse "Ilijada” i "Apokalipsa”, nakon Pule izložbi sledi premijerno gostovanje u Splitu, Zagrebu i Osjeku, a već 7. januara dogodine Ilijino novo predstavljanje u čuvenoj Galeriji "Sent Etjen” u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Njujorku.

U poslednjih nekoliko godina održane su Bosiljeve velike posthumne retrospektivne izložbe u Veneciji, Njujorku, Hajdelbergu .

Monumentalna retrospektivna izložba Vladimira Veličkovića koja je 17. novembra otvorena u Tuluzu traje do 29. januara. U nekadašnjoj klanici, koja je pretvorena u Muzej moderne umetnosti, u fantastičnom prostoru organizovana je zapravo do sada treća po veličini Veličkovićeva izložba - posle one u Modernom muzeju grada Pariza 1970. i u Diseldorfu 1975.

Havana i Montreal sledeće su Veličkovićeve izlagačke etape, a u međuvremenu uveliko se priprema i za izložbu Galeriji SANU u Beogradu.

Klikni za uvećanje (+)

Mirko Lovrić upravo izlaže u Kući umetnosti, Pješćani (Slovačka) fotograme iz serije "Geneza”.

- Koncentrisan sam na esencijalne elemente: svetlost, materijal osetljiv na svetlo, dostupne fizičke predmete i klasičan fotolaboratorijski proces. Luminističke elemente istakao sam kao direktne stvaraoce dela, što će reći da se likovna površina kreira bukvalno samom svetlošću a ne njenim refleksima od zadatog fizisa - kaže umetnik povodom fotografija na izložbi naslovljenoj "Metafotografije”.

U Srpskom kulturnom centru u Parizu u toku je izložba jednog od glavnih protagonista konceptualne umetnosti iz Srbije Raše Todosijevića (našeg predstavnika na Venecijanskom bijenalu 2011. i laureata nagrade Unikredit banke) - provokativnog naziva "Volite Francusku kao ona Van Goga 1886!”.

Pored 14. dokumentarnih fotografija umetnik se pariskoj publici predstavio i sa 23 akvarela, osam autorskih fotografija, instalacijama, među kojima je posebnu pažnju privukao "Veliki klavir”. Todosijevićeva izložba biće otvorena do 5. janara 2012.

"Tripitaka Koreana”

- "Tripitaka Koreana” predstavlja najkompletniju zbirku budističkih tekstova na svetu, urezanih na 81.258 drvenih ploča. Nastanak Tripitake sam po sebi govori o posvećenosti radu tipičnoj za istočnjačke narode. Naime, drvene ploče su preparirane tako što su najpre tri godine držane u morskoj vodi, zatim kuvane u njoj, a onda tri godine sušene na promaji. Ploče su široke 24 a dugačke 70 centimetara a urezivanje tekstova sa obe strane trajalo je 77 godina. "Tripitaka Koreana” predstavlja nacionalno blago Koreje koje je Unesko proglasio za deo svetske kulturne baštine. Ova izuzetna zbirka pohranjena je u budističkom hramu Haen, najstarijem u zemlji. Zbirku čuva i proučava 500 monaha - kaže Mikalački.

U Parizu je upravo izlagao i Mile Šaula, prošlogodišnji laureat Prix Marin na izložbi "Nove realnosti”. Ovog puta predstavljen je slikom "Zaboravljeni događaji” kao član grupe "Znaci i tragovi” na Salonu "Comparaisons” (Poređenja) u Gran Paleu (u okviru manifestacije "Umetnost u prestonici”).

Šaulini planovi nastavljaju se dogodine u Berlinu (Galerija "ZeitZone”) i ponovo u Parizu. Inače, ovaj naš umetnik koji živi u Lazarevcu, zahvaljujući redovnim izlaganjima na francuskim salonima ovih dana očekuje prijem u "Maison des artistes” (nalik ULUS-u).

U Južnoj Koreji u toku je velika proslava hiljadugodišnjice postojanja "Tripitake Koreana”, pod nazivom "Millenium wind”, povodom koje je organizovana izložba grafika na kojoj po pozivu sa dva rada iz ciklusa "Marionete” Srbiju predstavlja Ferdo Predrag Mikalački.

Na izložbi, postavljenoj u hramu Haein, učestvuje 60 svetski poznatih umetnika (kako navodi organizator). Mikalački je do sada predstavljen na više od 80 međunarodnih izložbi grafike najvišeg ranga, u Krakovu, Varšavi, Kadaku (Španija), Tokiju, Kočiju, Guanlanu (Kina), Busanu i Seulu.

I najnovija vest koju smo upravo dobili glasi da je rad akademskog slikara Dobrija Stojanovića, pod nazivom „Bešćutno sretanje" (pero-kineski tuš-tuš u boji) ušao u selekciju Trećeg internacionalnog trijenala crteža, koji se dogodine održava u Bangkoku.

Povezane vesti: Najčuvenija dela Leonarda da Vinčija na jednom mestu Prvi pomodari u umetnosti Slike Ljupča Samardžiskog u Atrijumu Slike Željka Kipkea u Galeriji "73" Polaroid filozofija živi!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.