Izvor: Radio 021, 11.Apr.2020, 18:45

Srpski kardiolog iz Njujorka: U vreme epidemije teško pronaći balans između slobode i opšteg dobra

Epidemija u Njujorku možda još nije dostigla vrhunac, a socijalna distanca je i dalje osnovna mera koja lekarima daje šansu da pruže pomoć svim pacijentima kojima je potrebna, kaže za Glas Amerike kardiolog Saša Vukelić, iz bolnice Montefjori u Bronksu, koja je prema njegovim rečima sada postala 90 odsto kovid bolnica.

Kako ističe, u okolnostima katastrofalne epidemije veoma je teško postići pravi balans između poštovanja ljudskih prava i sloboda i - opšteg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dobra.

Doktor Saša Vukelić, koji je osnovne studije medicine završio u Beogradu a specijalizaciju u Njujorku, radi kao specijalista za srčanu slabost i transplante u kardiološkoj jedinici intenzivne nege bolnice Montefjori u Bronksu.

"Mi pokrivamo praktično jedan od najsiromašnijih okruga u Americi - Bronks - i Vestčester, koji je jedan od najbogatijih. Moja je bolnica dosta jedinstvena zato što pruža podjednaku zaštitu najsiromašnijima i najbogatijima", priča Vukelić.

Većinu njegovih pacijenata čine manjine - Latinoamerikanci i Afroamerikanci, a kao i druge njujorške bolnice, Montefjori je na ivici kapaciteta.

"Pretvorili smo veliki broj prostora u jedinice intenzivne nege, čak smo i našu svečanu salu pretvorili u jedno kovid odeljenje sa manje bolesnim pacijentima. To govori u kojoj meri su naši kapaciteti sada jednostavno popunjeni. Mi bukvalno stvaramo nove krevete u prostorima, koji ranije nisu bili tome namenjeni, a to se dešava praktično u celom Njujorku. Zahvaljujući izrazitim naporima administracije i nas, zaposlenih, još smo u stanju da se brinemo o bolesnicima, ali dolazimo polako i mi do tačke gde je nemoguće to raditi", kaže on.

Niko nije očekivao ovakvu eksploziju bolesti, kaže doktor Vukelić.

"U Njujorku ima praktično 140.000 pozitivnih ljudi. Ako pogledate, od desetoro testiranih četvoro će biti pozitivno, što govori da je virus apsolutno rasprostranjen u populaciji. Pri tako velikim brojevima, ako i mali procenat bolesnika postane teško bolestan to je ogroman broj ljudi i nijedan zdravstveni sistem nije u stanju da takvu eksploziju pacijenata uspešno reši. Ništa nije dovoljno, nijedan broj kreveta nije dovoljan“, objašnjava Vukelić.

Kardiolog Vukelić nije siguran da je epidemija u Njujorku zaista dostigla vrhunac i kaže da je važno da socijalna izolacija ne popušta.

"Stepen sprovođenja radikalnijih mera karantina zavisi od kultura i shvatanja ličnih prava i sloboda", zaključuje Vukelić.

Razgovor u celini pročitajte na sajtu VOA.

Autor: VOA

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.