Srpska trkačica na maratonu u Njujorku prvi put posle 10 godina

Izvor: Sportal.rs, 14.Okt.2014, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska trkačica na maratonu u Njujorku prvi put posle 10 godina

Jedan od najpoznatijih i najprestižnijih maratona na svetu održava se i ove godine u novembru u Njujorku. Još od 1970. godine ovaj maraton okuplja mnogobrojne svetske trkače. Ovaj put će više od 50.000 trkača trčati ovu kraljevsku atletsku disciplinu i postaviti rekord učesnika ove trke. Ono što ovu trku čini posebnom pre svega je više od 2,5 miliona navijača uz čitavu trasu, kao i kulise ovog impozantnog grada. Sama trka se odvija kroz 5 delova grada - od Stejten ajlenda, preko Bruklina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << Kvinsa, Bronksa i Menhetna, pa do Central parka gde je i cilj.

Njujorški maraton je član udruženja 6 najvećih svetskih maratona, takozvanih "World Marathon Majors". Ostali maratoni u ovom udruženju su Tokio, Berlin, London, Čikago i Boston. Maraton u Njujorku je jedan od svetski najvažnijih atletskih događaja. Nažalost, atletska scena Srbije nije do sada imala mnogo trkača koji su uspeli da učestvuju na ovom svetskom događaju. U poslednjih 10 godina bilo je svega 6 atletičara, državljana Srbije, koji su pretrčali ovu trku. Nažalost, nijedan od trkača nije bio ženskog pola.

Ove godine se situacija menja. Srpski tim sačinjen od 4 ambiciozna trkača nosiće srpsku zastavu na paradi nacija prilikom svečanog otvaranja. Parada nacija će biti prenošena uživo putem televizije i interneta. Naš tim će nastupiti u Njujorku u organizaciji prve domaće sportske turističke agencije Active Traveling - Marathon Travels, koja je specijalizovana za organizaciju putovanja na svetske trke. Ono što ovo učešće čini još interesatnijim jeste činjenica da ove godine trči i jedna srpska trkačica. Prema oficijelnim istorijskim rezultatima objavljenim na stranicama organizatora, Katarina Keti Pohlod je prva srpska državljanka - učesnica u poslednjih 10 godina. Neki od njenih dosadašnjih rezultata su vrlo impozantni: drugo mesto na polumaratonu na Plitvičkim jezerima, prvo mesto na Panorama maratonu i 6. mesto na Beogradskom polumaratonu. Sudeći po rezultatima, Keti se svakako može svrstati u elitu i nadu srpske atletike.

- Treniram svakog dana i po nekoliko sati. Malo je reći da je trčanje moj život - kaže Katarina Keti Pohlod.

Njen veliki cilj je učešće na najstarijem maraton na svetu - Bostonskom maratonu 2015. godine. Njujorški maraton će joj poslužiti za kvalifikacije za Bostonski maraton.

- Trkačica iz malog Kaća postavila je sebi velike ciljeve - uz osmeh kaže Katarina.

Katarina zna da je njen uspeh jedino moguć uz pravu podršku obožavatelja ovog sporta. Da bi bolje i brže obaveštavala o svemu šta joj se događa, Keti redovno piše svoj trkački blog i izveštava o svemu na Fejsbuk stranici. Nadamo se da će njen talenat i upornost u pripremama doneti željene rezultate na maratonu u Njujorku i time osigurati učešće sledeće godine u Bostonu, a za Srbiju će ovo sigurno biti prelomna tačka koja će ojačati prisustvo na internacionalnoj trkačkoj sceni.

(Tekst i foto: Darko Pavić)

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.