Srpkinja na čelu tima forenzičara iz Njujorka

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpkinja na čelu tima forenzičara iz Njujorka

Ono što Novosađani svako veče mogu da vide u seriji „Istražitelji iz Njujorka“ njihova sugrađanka Marina Stajić pretvorila je u svakodnevicu. Bivša studentkinja hemije Prirodno-matematičkog fakulteta već 26 godina je direktorka Laboratorije za forenzičku toksikologiju u Njujorku, a kako kaže cela procedura koja je prikazana u serijama je zaista takva, samo što se rezultati analize mnogo duže čekaju.

- Zaista je nerealno očekivati da postoji tako savršena mašina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u koju ubacite tri kapi krvi i odmah dobijete rezultate. Za toksičku analizu je potrebno mnogo više vremena, bar sedam dana. Takođe stručnjaci forenzičke toksikologije ne izlaze na teren, naša oblast delanja su uzorci koje dobijamo sa obdukcije - kaže Novosađanka Marina Stajić.

Ona takođe dodaje da analiza iz laboratorije može mnogo da pomogne u istrazi, ali da konačnu reč o uzroku i načinu smrti imaju patolozi.

Žene trovačice

Marina Stajić kaže da se nisu konsultovali s njom režiseri „Istražitelja iz Njujorka", ali da su je zvali iz Smitsonijevog muzeja u Vašingtonu, gde uskoro počinje da se emituje serija od šest epizoda.

- Serija se bavi posebnim granama forenzike, a jedna epizoda je posvećena i toksikologiji, gde gostujem. Takođe, bila sam učesnik i jedne emisije na „Diskaveriju" koja se bavila ženama trovačicama i serijskim ubicama, pa su želeli da imaju i ženu toksikologa u emisiji - kaže Marina Stajić.

- Ne radimo samo na obdukcionom materijalu, već i na živim ljudima i to uglavnom sa osobama koje su vozile pod uticajem alkohola, lekova i droga, a ređe i sa osobama koje su bile driogirane, a potom i žrtve napastvovanja - kaže Stajićeva.

Marinu često zovu i da svedoči pred Velikom porotom u Njujorku, gde tužilac izlaže slučaj jer porota i šira javnost u potpunosti doživljava taj „si sajd momenat" iz serija.

- Tužilac mi ponekad kaže da i nema potrebe za svedočenjem, ali da porota traži veštaka, što je njeno pravo u potpunosti - kaže ova uspešna Novosađanka koja je diplomirala hemiju na Novosadskom univerzitetu 1972. godine, a potom doktorirala forenzičku toksikologiju na Univerzitetu u Merilendu, u Americi 1977. godine.

Direktor Laboratorije za forenzičku toksikologiju u Njujorku postala je 1986. godine, a godinu dana kasnije dobila zvanje vanrednog profesora forenzičke medicine na Njujorškom univerzitetu i Dison koledžu za umetnost i nauku. Iako vrstan stručnjak, kako kaže, nikada nije sarađivala sa Ministarstvom policije u Srbiji.

- Sa kolegama iz Srbije nisam nikada sarađivala, ali su često kontaktirali i konsultovali se sa mnom sa Sudske medicine u Novom Sadu. Nekoliko novosadskih toksikologa je bilo kod mene na praksi - kaže Stajićeva, koja u Novi Sad često dolazi u posetu mnogobrojnim prijateljima.

Ona je ovom prilikom na svom matičnom fakultetu, PMF-u, nakon 30 godina održala predavanje "Neki askpekti forenzičke toksikologije sa posebnim osvrtom na Njujork”. Inače, ova naučnica je i predsednica Američkog borda forenzičkih toksikologa, kao i dobitnica nagrade "Alexander O. Gettler”, sekcije za toksikologiju. Članica je društva "Šerlok Holms” i strastvena navijačica bejzbol tima "Yankees”.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.