Srbija  izlazi iz krize do kraja 2009. godine?

Izvor: S media, 26.Jun.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija izlazi iz krize do kraja 2009. godine?

Profesor ekonomije na njujorškom Hanter koledžu Rendal Filer smatra da se u Srbiji "već u 2010. ili 2011. godini" može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda od tri do četiri procenta.

U intervjuu u novom broju beogradskog Ekonomist magazina, koji je izašao danas, on je ocenio je da će sve evropske države, izuzev politički nestabilnih, izaći iz krize do kraja godine.

Prema rečima Filera, posle izlaska iz ekonomske krize, stopa privrednog rasta neće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << biti tako visoka kao proteklih godina.

"U Srbiji, koja je godinama imala rast BDP od šest, sedam odsto, može se već u 2010. ili 2011. očekivati rast od tri, četiri odsto", rekao je on.

Filer je ocenio da postoji veoma malo toga što srpska vlada zaista može da uradi kako bi Srbija što pre izašla iz krize, ističući da bi "akcije Vlade Srbije trebalo da budu najbliže onome što čine u Evropskoj uniji".

"Saradnja sa EU je od ogromne važnosti. Zaista ne vidim kako bi Srbija mogla da preživi ukoliko ne postane član EU što pre, tako da bi trebalo da radi ono što bi radila i kao članica te zajednice", rekao je Filer, profesor na Hanter koledžu Siti unuverziteta u Njujorku.

Privatizaciju javnih preduzeća u Srbiji, prema njegovim recima, ne bi trebalo sprečavati.

Filer je ocenio da će količina novca koji će banke moći da odobre u vidu kredita biti limitirana i da je zato izuzetno važno da se krediti daju pravim klijentima.

,Važno je da se krediti odobravaju srednjim preduzećima koja će da zaposle ljude, da proizvode i time pospešuju rast privrede", ocenio je Filer, ističući da srpska vlada i bankarski sektor moraju biti veoma pažljivi, jer krediti ne bi smeli biti politički alat.

Američki ekonomista je istakao da je ulaganja u infrastrukturu najbolji način za izlazak iz krize.

"Potrebno je da se ulaže u mostove, puteve. Ako se već pravi budžetski deficit, trebalo bi trošiti na nešto što će zaradjivati novac, zaposliti ljude i koristiti zemlji u budućnosti pre nego trošiti na razne vrste socijalnih pomoći", rekao je Filer.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.