Selaković u Njujorku sa ministrima inostranih poslova Belorusije i Palestine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 08:11

Selaković u Njujorku sa ministrima inostranih poslova Belorusije i Palestine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Belorusije Vladimirom Makejom o mogućnostima za unapređenje političkog dijaloga i saradnje dve zemlje na svim poljima.

Sagovornici su konstatovali da Srbiju i Belorusiju i dva naroda veže čvrsto i tradicionalno prijateljstvo.

Šef srpske diplomatije naglasio je da, pre svega, postoji veliki prostor za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jačanje ekonomske saradnje, koja je i dalje ispod realnih mogućnosti i interesa dve zemlje.

Ministar Selaković je sagovorniku izrazio zahvalnost zbog dosledne podrške Belorusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i zbog stava u međunarodnim organizacijama po pitanju članstva takozvanog Kosova.

Upoznao je beloruskog ministra o aktuelnoj situaciji na KiM i jednostranim akcijama Prištine, kao i o odbijanju da primene Briselski sporazum više od 100 meseci.

Selaković je istakao da su stabilnost i mir u regionu glavni cilj Srbije i osnov za ekonomski razvoj celog regiona.

Takođe, izdvojio je "Otvoreni Balkan" kao odličnu inicijativu za ekonomsku saradnju i napredak regiona.

Informisao je beloruskog ministra i o ekonomskim reformskim uspesima Srbije, koji su rezultat vizije predsednika Vučića.

Selaković i Maliki o unapređenju odnosa Srbije i Palestine

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Palestine Riadom al Malikijem i zahvalio mu na principijelnoj poziciji Palestine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i na podršci Srbiji po pitanju članstva tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Selaković je informisao palestinskog kolegu o stanju u dijalogu Beograda i Prištine, kao i o aktuelnoj situaciji na KiM i jednostranim merama Prištine usmerenim protiv dijaloga i stabilnosti.

Sagovornici su istakli da su odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i zasnovani na poštovanju međunarodnog prava, kao i da postoje potencijali za unapređenje saradnje u brojnim oblastima, pre svega u ekonomiji.

Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanje da će Palestina biti predstavljena na visokom nivou na predstojećem obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković u UN: Veliki prostor za jačanje ekonomske saradnje sa Belorusijom

Izvor: Danas, 23.Sep.2021

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Njujorku gde prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN, sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Vladimirom Makejom o unapredjenju političkog dijaloga i saradnje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.