Izvor: Politika, 15.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Soni” apeluje na novinare da ne pomažu hakerima

Holivudski studio traži od medija da ne objavljuju ukradene podatke, među kojima je i radna verzija scenarija novog filma o Džejmsu Bondu – „Spektar”

Holivudski studio „Soni” uputio je prekjuče oštro pismo medijima sa zahtevom da ne koriste materijal koji hakeri postavljaju na internet. Tu piše da su dokumenta preuzeta upadom u kompjuterski sistem „ukradeni podaci” i da moraju da se unište ako su već preuzeti, jer studio „ne odobrava posedovanje, kopiranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << objavu ili bilo kakvu upotrebu tih podataka”, objavio je „Njujork tajms”, na čiju je adresu takođe stiglo pismo. Do sada su hakeri koji se predstavljaju kao „Čuvari mira”, periodično postavljali materijal na određene sajtove, pa onda obaveštavali novinare i ostale. Pretpostavka je da se napadom svete studiju zbog komedije „Intervju”, u kojoj, prema scenariju filma, strada vođa Severne Koreje.

U međuvremenu je otkriveno da je tokom sajber napada na „Soni” ukradena i radna verzija scenarija novog filma o tajnom agentu Džejmsu Bondu – „Spektar”, čija je premijera predviđena za sledeći novembar. Producentska kuća „Eon” potvrdila je krađu scenarija i upozorila da se radi o zaštićenom materijalu koji „ne sme da se objavljuje, reprodukuje i širi”.

U pismu „Sonijevog” advokata stoji upozorenje da će kompanija one medije koji ne postupe po zahtevu „smatrati odgovornim za svaku štetu proisteklu iz takvog širenja informacija”. Pismo je upućeno 20 dana posle hakerskog upada koji je onesposobio računare i pribavio niz poverljivih informacija, kao što su privatni mejlovi, plate zaposlenih, honorari glumaca, detalji poslovnih pregovora i zdravstveni kartoni zaposlenih. Prema nekim procenama, ovo je do sada najteži napad na neku korporaciju te veličine koji je naneo ogromnu štetu. Jedna od prepiski koja sadrži nagađanja kako Barak Obama preferira filmove sa crnačkom tematikom naterala je poznatog producenta Skota Rudina i direktorku „Soni pikčersa” Ejmi Paskal da se javno izvine.

Za vikend su hakeri izvršili novi pritisak na kompaniju da povuče komediju „Intervju” (u američkim bioskopima treba da se prikazuje od 25. decembra, a u srpskim od 30. januara), ili će u protivnom objaviti nove ukradene informacije. Radnja filma prati dvojicu novinara (igraju ih Džejms Franko i Set Rogen), angažovanih da ubiju severnokorejskog lidera Kima Džonga Una, zbog čega se prstom upire u ovu zemlju, ali ona je negirala odgovornost za napad.

Hakovani podaci su dobili veliki prostor na sajtovima medijske grupacije „Gokero”, ali i kod ozbiljne agencije, kao što je „Blumberg”. Ova agencija nije odgovorila na molbu „Njujork tajmsa” da prokomentariše pismo Sonijevog advokata, dok su u „Gokeru” rekli da ne znaju za njega.

U Fondaciji za elektronske granice sumnjaju da mediji mogu da se prisile da izbegavaju objavljivanje materijal, čak i ako je ilegalno pribavljen.

„’Soni’ je nažalost hakovan, ali rešenje nije ućutkati štampu”, rekao je Kurt Opsal iz ove međunarodne neprofitne organizacije koja pruža pomoć u odbrani ljudskih prava i sloboda u digitalnom okruženju.

Na stranu „Sonija”, a protiv medija koji pikantnim detaljima povećavaju čitanost, stao je poznati scenarista i producent Aron Sorkin, dobitnik Oskara za predložak filma „Društvena mreža”, koji je realizovao ovaj studio. On je u u nedelju u komentaru na sajtu „Njujork tajmsa” osudio medijsku upotrebu ukradenog materijala kao „moralnu izdaju i spektakularno beščašće” i pozvao sve holivudske studija i sindikate da osude ovaj napad. Do sada nije bilo javne podrške kompaniji iz konkurentskih studija poput „Vornera” i „Diznija”, delimično zbog straha da javnim istupanjem ne navuku gnev hakera koji bi obelodanili i njihov prljav veš, komentariše američka štampa.

J. J. K.

objavljeno: 16.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.