Solarni avion sleteo u Njujork posle leta preko SAD

Izvor: Blic, 07.Jul.2013, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solarni avion sleteo u Njujork posle leta preko SAD

Eksperimentalni avion na solarni pogon "solar impuls" završio je svoj transkontinentalni let preko Sjedinjenih Američkih Država kasno sinoć, sletevši u Njujorku, i pored oštećenja na jednom krilu.

Džinovski avion jednosed sleteo je na aerodrom "Džon F. Kenedi" malo pred ponoć, pre planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra s donje strane levog krila. Švajcarskog pilota Andrea Borčberga sačekao je na aerodromu njegov zemljak i kolega pilot Bertrand >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pikar, s kojim je zajedno realizovao ovaj uspešni let i njih dvojica su triumfalno pozirali novinarima prilikom fotografisanja.

Dvojica pilota su se menjali dok su preko kontinenta leteli tankim avionom s dugim krilima.

Avion "solar impuls" pokreću četiri električna motora s propelerima koji se napajaju strujom iz solarnih ćelija postavljenih duž 63 metra dugih krila aviona.

Avion je na poslednju etapu uzleteo pre zore s medjunarodnog aerodroma u Vašingtonu.

"Izuzetno sam radostan što sam ovde", rekao je Borčberg po sletanju. "Svaki moment je otkrivanje, jedno istraživanje. Nije reč samo o tehnologiji, to je i o tome šta sve to znači".

Pikard je objasnio da je poslednja etapa trebala da bude najkraći i najlakši korak, ali je ispala najteža.

On je rekao da imaju pomešana osećanja o kraju njihovog dugog puta. "Normalno je da se osećate malo tužno i nostalgično, ali s problemom na krilu mi osećamo olakšanje", rekao je Pikard, a preneo AFP.

Putovanje preko kontinenta počelo je 3. maja u blizini San Franciska u Kaliforniji. Avion je usput sletao u Feniksu (Arizona), Dalas/Fort Vort (Teksas), Sent Luis (Misuri), Sinsinati (Ohajo) i u glavnom gradu Vašingtonu.

Borčberg je bio prisiljen da provede sate u vazduhu u subotu, kružeći iznad Atlantika ne tako daleko od "Velike jabuke" pre nego što mu je odobreno da preleti grad uveče, zbog velikog saobraćaja u vazduhu. Američki let Solarnog impulsa je bio poslednji u seriji revolucionarnih dajinskih letova iznad različitih delova sveta, uključujući Evropu i Afriku.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solarni avion preleteo SAD i sleteo u Njujork! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 07.Jul.2013

Džinovski avion jednosed sleteo je na aerodrom "Džon F. Kenedi" malo pred ponoć, pre planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra s donje strane levog krila

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.