Izvor: Beta, 10.Maj.2023, 22:50

Šmit podneo izveštaj Savetu bezbednosti UN o BIH, Cvijanović napustila salu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR), Kristijan Šmit, podneo je večeras Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštaj o stanju u BiH, a neposredno pre njegovog govora salu u Njujorku je napustila predsedavajuća Predsedništva BiH, Željka Cvijanović.U vreme Šmitovog govora salu su napustili i ambasadori Rusije i Kine.Govru Šmita prvo se usprotivio ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja, tražeći da se Šmitovo izlaganje spreči, jer on, kako je naveo, nelegitimno ima ulogu visokog predstavnika.Savet bezbednosti nije u avgustu 2021. godine potvrdio izbor Kristijana Šmita za visokog predstavnika, jer su se tome ranije usprotivile Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti."Kristijan Šmit nema prava da govori pred Savetom bezbednosti niti da predstavlja i dostavlja svoje izveštaje Savetu bezbednosti u ime medjunarodne zajednice", kazao je večeras Nebenzja.Šmit je u izveštaju, između ostalog, izneo niz kritiovao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, optuživši ga za secesionističku retoriku koja, kako je naveo, podriva institucije BiH, urušava Dejtonski sporazum, preti stabilnosti i bezbednosti u BiH."Predsednik RS Milorad Dodik otvoreno se zalaže za nezavisnost Republike Srpske, čak je javno govorio o tome da RS treba da se pridruži Srbiji. Naročito me brine zajednička izjava koju su potpisale vladajuće stranke u RS. Ta izjava u kojoj govore da državna imovina ...
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Ambasador Rusije

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Dodik: Nema odluke da je Šmit visoki predstavnik, njegov izveštaj ne znači ništa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2023

Izveštaj Kristijana Šmita koji je dostavljen Savetu bezbednosti UN ne znači ništa, jer nema odluke da je on visoki predstavniku BiH, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.