Smanjene procjene ekonomskog rasta u SAD-u

Izvor: Capital.ba, 18.Sep.2022, 08:08

Smanjene procjene ekonomskog rasta u SAD-u

NJUJORK – Kompanija Goldman Sachs Group Inc. smanjila je svoje procjene ekonomskog rasta u SAD za 2023. nakon što je nedavno povećala svoja predviđanja o povećanju kamatnih stopa Federalnih rezervi. FOTO: Pixabay Američki bruto domaći proizvod porašće za 1,1 odsto 2023. godine, napisali su ekonomisti, uključujući Jana Hatziusa, u bilješci u petak, što se poredi sa prethodnom prognozom od 1,5 odsto. Projekcija za 2022. godinu je ostala nepromijenjena na 0 odsto. Goldman je >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << povećao svoju prognozu referentne kamatne stope u SAD za 75 baznih poena tokom posljednje dvije nedjelje za prognozu terminalne stope od 4 odsto do 4,25 odsto do kraja 2022. “Put ka višim kamatnim stopama u kombinaciji sa nedavnim pooštravanjem finansijskih uslova implicira nešto lošije izglede za rast i zapošljavanje u narednoj godini”, kažu ekonomisti. “Naša prognoza rasta je nešto ispod konsenzusa i podrazumijeva putanju rasta ispod potencijala za koju vjerujemo da je neophodna za smanjenje inflacije plata i cijena”. Fedov put povećanja stope bio je glavni fokus ekonomista i investitora ove godine, jer centralna banka nastoji da ublaži tvrdoglavo visoku inflaciju. Goldman je takođe podigao prognoze za stopu nezaposlenosti kako bi odrazio niži rast, rekavši da će ona biti oko 3,7 odsto do kraja 2022. godine, u poređenju sa prethodnim očekivanjem od 3,6 odsto. Ona će porasti na 4,1 odsto do kraja 2023. u odnosu na 3,8 odsto koliko je ranije bilo očekivano, i na 4,2 odsto do kraja 2024. u poređenju sa prethodnom procjenom od 4 odsto. Bloomberg Adria Чланак Smanjene procjene ekonomskog rasta u SAD-u се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Podizanje kamata vodi u recesiju u 2023.

Izvor: Capital.ba, 18.Sep.2022

VAŠINGTON – Centralne banke vodećih ekonomija svijeta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cijena, ali moraju voditi računa da ne pretjeraju jer će izazvati recesiju u svjetskoj privredi, upozorila je Svjetska banka. Foto: Pixabay Stepen usklađenosti u podizanju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.