Skulptura Djakometija prodata za 100 miliona dolara

Izvor: Beta, 05.Nov.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skulptura Djakometija prodata za 100 miliona dolara

NJUJORK, 5. novembra 2014. (Beta-AP/AFP) - U okviru jesenje aukcije u Njujorku, za skoro 101 miliona dolara prodata je skulptura švajcarskog vajara Alberta Djakometija iz 1950. godine, a druga "zvezda" bila je retka slika Vinsenta van Goga "Vaza s belim radama i crvenim makovima" koje je otišla za 61,77 miliona dolara.

Djakometijeva skulptura "Kočija" poznato je delo moderne umetnosti koje je na aukciji u Sotbiju prodata za 100,97 miliona dolara. Delo predstavlja vitku >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << boginju koja stoji na tenku s velikim točkovima kao simbol obnove posleratnog perioda.

Najskuplje delo švajcarsko vajara, "Čovek koji hoda", prodala je kuća Sotbi 2010. godine za 194,3 miliona dolara.

Djakometijeva skulptura je najskuplje delo do sada prodato na jesenjoj aukciji, koja se završava 12. novembra.

Van Gog je sliku "Vaza s belim radama i crvenim makovima" naslikao nekoliko nedelja pre nego što izvršio samoubistvo 1890. godine u 37. godini.

Očekivalo se da će Van Gogova slika biti prodata kod Sotbija za cenu koja bi se kretala od 30 do 50 miliona dolara.

Slika je nastala u Francuskoj, u kući Van Gogovog lekara Pola Gašea. To je, inače, jedan od retkih radova koje je holandski umetnik prodao za života.

"Vazu s belim radama i crvenim makovima" je 1928. godine kupio jedan od osnivača Muzeja moderne umetnosti, A. Konger Gudjir. Ona je decenijama bila u vlasništvu porodice, i 30 godina bila je deo stalne izložbe Albert-Noksove umetničke galerije u Bafalou.

Poslednji vlasnik ju je kupio negde oko 1990. godine.

Na aukciji kuće Sotbi prodata su i dela umetnika Kloda Monea, Amadea Modiljanija, uz spomenutu sliku Vinsenta van Goga, za ukupno 422 miliona dolara.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Prodata skulptura Đakometija za 101 milion dolara

Izvor: Blic, 05.Nov.2014

U okviru jesenje aukcije u Njujorku, za skoro 101 miliona dolara prodata je skulptura švajcarskog vajara Alberta Đakometija iz 1950. godine, a druga "zvezda" bila je retka slika Vinsenta van Goga "Vaza s belim radama i crvenim makovima" koje je otišla za 61,77 miliona dolara...Đakometijeva skulptura...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.