Izvor: Luftika.rs, 28.Jun.2023, 22:55

Šimpanza Vanila (29) prvi put videla nebo i prizor je očaravajući (VIDEO)

29-godišnja šimpanza Vanila skoro ceo život je provela u kavezu.
Do svoje druge godine bila je smeštena u zloglasnoj Laboratoriji za eksperimentalnu medicinu i hirurgiju primata u Njujorku. Potom su je prebacili u Kaliforniju, u sklonište kojem su pretili šumski požari.
Vanila dosad nije napustila mali kavez u kojem je bila decenijama. Sada je stigla u azil Save the Chimps u Fort Pirsu, na Floridi, i prvi put u životu uživa u pogledu na nebo.
Već je razvila poseban >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << odnos s alfa mužjakom „U Kaliforniji je Vanila živela sa šačicom šimpanza u kavezu s lančanom ogradom bez trave“, izjavio je za Njujork Post dr Endrju Haloran primatolog u azilu Save the Chimps. On je podelio video njenog prilagođavanja
Na snimci koja je oduševila internet vidi se kako Vanila gleda u nebo i zatim istražuje svoj novi dom. Dok je napuštala unutrašnjost objekta, velikim zagrljajem dočekao ju je alfa mužjak Dvajt.

Haloran procenjuje svaku nove šimpanzu koja stigne u azil kako bi otkrio koja joj od njegovih 12 zajednica najbolje odgovara.
Vanlla je očigledno pronašla baš onu pravu.
– Slaže se sa svih ostalih 18 šimpanzi na svom ostrvu i ima posebno razigran odnos s alfa mužjakom Dvajtom – od kojeg krade hranu – opisao je primatolog.
– Vanila se jako dobro odomaćila. Kada ne istražuje ostrvo sa svojim prijateljima, obično sedi na trospratnoj platformi za penjanje i posmatra svoj novi svet – poručili su iz azila.
Belgijanki zabranjen pristup zoo-vrtu zbog zabranjene 4-godišnje ljubavi sa šimpanzom

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Emotivna reakcija šimpanze koja prvi put vidi nebo

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Jun.2023, 08:08

Životinja je ceo život provela u kavezu. Šimpanza Vanila (29) provela je ceo svoj život u malenom kavezu gde je bila i predmet istraživanja ozloglašene njujorške laboratorije, a sada je prvi put ugledala otvoreno nebo. Snimak njene reakcije dirnuo je mnoge. Šimpanza je do svoje druge godine...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.