Semjuel Morze – crte i tačke koje mnogo znače

Izvor: Studnel.com, 27.Apr.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semjuel Morze – crte i tačke koje mnogo znače

Rođen je u mestu Čarlston kod Bostona u SAD. Studirao je umetnost na Jejlu, ali je uvek pokazivao veliko interesovanje za mašine i način na koji one rade. Tridesetih godina 19. veka odlazi u Evropu, gde ga je naročito interesovao semaforni telegraf u Francuskoj. Neko vreme proučavao je njegov mehanizam rada i pretpostavlja se da se tada u njegovoj glavi rodila ideja o električnom telegrafu. Prvi prototip sastavio je 1835. godine, a patent je prijavio dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << godine kasnije. Godine 1838. na izložbi u Njujorku, Morze prvi put javno prikazuje svoj pronalazak, a narednih godina ga još više usavršava.
Godinama je bio razočaran jer nije dobijao podršku svoje vlade, da bi 1843. godine konačno od vlade SAD dobio 30 000$, odnosno oko pola miliona dolara danas. Tada je postavio svoj prvi žični telegraf između Vašingtona i Baltimora. Prva telegrafska poruka poslata je 24. maja 1844. godine i glasila je: Šta je Bog stvorio (What Hath God Wrought). Posle ove uspešne probe, njegov pronalazak je konačno zaživeo i grade se telegraske linije uzmeđu Vašingtona i Bostona i Bufala. Nakon ovog ogromnog uspeha, Morze postaje priznati pronalazač koji dobija brojna priznanja i novčane nagrade.
Umro je 2. aprila 1872. godine od upale pluća. Morzeov kod koji se sastoji od crta i tačaka koje odgovaraju brojevima i slovima i danas je opšte poznat i koristi se za telegrafisanje i signalizaciju.
Izvori: radista.info, orbus.be.

na danasnji dansemjuel morzetelegrafmorzeov kodbiografija
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.