Savet bezbednosti pozdravlja normalizaciju odnosa

Izvor: Beta, 28.Maj.2014, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti pozdravlja normalizaciju odnosa

UJEDINJENE NACIJE, 27. maja 2014. (Beta) - Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) u utorak su na sednici u Njujorku posvećenoj Kosovu pozdravili napredak u normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine.

Oni su pozvali dve strane da nastave sa implementacijom Briselskog sporazuma postignutog u aprilu 2013. i održe tempo dijaloga koji vode u Briselu uz posredovanje Evropske unije (EU).

Predstavnik Rusije Vitalij Čurkin pozdravio >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je korake preduzete u normalizaciji odnosa izmedju Beograda i Prištine, istakavši da je važno osigurati prava Srba na Kosovu.

Čurkin je takodje pozdravio aktivnosti tužioca Klinta Vilijamsona u vezi sa istragom preduzetom na osnovu izveštaja izvestioca Evropskog parlamenta Dika Martija iz 2010. godine.

Pozicija Rusije po pitanju Kosova, kako je istakao, ostaje nepromenjena.

Predstavnik Francuske poručio je da je važno da dijalog izmedju Beograd i Prištine traje i ostane intenzivan, kao i da bude nastavljena efektivna implementacija Briselskog sporazuma.

On je pozvao sve gradjane Kosova da izadju na prevremene parlmentarne izbore 8. juna.

Predstavnik Velike Britanije rekao je da ta zemlja pozdravlja to što je više od polovine država članica UN priznalo Kosovo i da ohrabruje one zemlje koje ga nisu priznale da to učine.

Predstavnica Australije rekla je da su Srbija i Kosovo postigle veliki napredak u normalizaciji medjusobnih odnosa, a da je povratak raseljenih na Kosovo ključan za dugotrajni napredak u odnosima.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SB UN pozdravio normalizaciju odnosa sa Prištinom

Izvor: Mondo, 28.Maj.2014

Predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti UN u utorak su na sednici u Njujorku posvećenoj Kosovu pozdravili..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.