Šarli ebdou uručena nagrada američkog PEN-a

Izvor: Studio B, 06.Maj.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Šarli ebdou" uručena nagrada američkog PEN-a

Predstavnicima francuskog satiričnog lista "Šarli ebdo" sinoć je na ceremoniji u Njujorku, koju su bojkotovali pojedinic pisci, uručena nagrada za slobodu izražavanja američkog PEN centra.

Sa ceremonije dodele nagrade za slobodu izražavanja američkog PEN centra

Obezbeđenje ceremonije bilo je jako, a AFP prenosi da su policajci sa poluautomatskim oružjem stajali ispred američkog Prirodnjačkog muzeja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << gde su bile organizovane dodela nagrada i večera.

Policajci sa psima patrolirali su i obližnjim Central parkom, a gosti su morali da prođu kroz detektore za metal.

"Šarli ebdo" bio je meta terorističkog napada u Parizu u januaru. List je poznat po redovnom objavljivanju karikatura proroka Muhameda. Dvanaestoro zaposlenih u listu su tada ubijeni.

Glavni urednik Žerar Biar rekao je da je "veoma ponosan" što može da primi nagradu i pozvao druge da podrže vrednosti njegovog lista u znak podrške slobodi mišljenja.

- Svaki građanin sveta mora da usvoji ove vrednosti i zauzme se za njih protiv političkog i verskog zataškavanja. Što smo mi brojniji to su oni slabiji - rekao je on.

Pen ceremoniju bojkotovali su poznati pisci poput Pitera Kerija, Majkla Ondatjea i Fransin Prouz koji tvrde da je "Šarli ebdo" uvredio manjinske populacije u Francuskoj.

- Gnusan zločine je počinjen ali da je sloboda govora baš nešto o čemu PEN Amerika sme da morališe - rekao je Keri "Njujork tajmsu" pre ceremonije, i dodao: "Sve ovo komplikuje nemogućnost PEN-a da vidi kulturnu aroganciju Francuske koja ne priznaje svoju moralnu obabezu prema velikom i obespravljenom segmentu svoje populacije.

Oko 200 članova od 4.000 koliko ih PEN ima potpisalo je pismo protiv dodele nagrade francuskom listu.

To je izazvalo gnev Salmana Ruždija koji je optužio pisce za kukavičluk, a AFP-u je na ceremoniji rekao da je "važno nastaviti da se brani sloboda izražavanja".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.