Sarkozijeva kampanja ogavna

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sarkozijeva kampanja ogavna"

Njujork -- Predizborna kampanja francuskog predsednika Nikole Sarkozija postaje pomalo očajnička i prilično ogavna, procenjuje američki list "Njujork tajms".

Iako rezultati najnovijih anketa nagoveštavaju da Sarkozi ima velike izglede da osvoji najveći broj glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, 22. aprila, oni pokazuju i da aktuelni predsednik zaostaje za kandidatom Socijalističke partije Fransoa Olandom kad je reč o prognozama za odlučujući krug u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << maju.

U pokušaju da nadoknadi taj zaostatak, Sarkozi vrbuje glasače krajnje desnice tako što se obrušava na strane imigrante, poreze za strance, pa čak i na način ishrane francuskih muslimana, navodi se u tekstu.

Možda Sarkozi smatra da je mudro igrati na kartu rasizma i ksenofobije što je i ranije činio, a taj oštar ton mu je, nažalost, sada za kratko vreme doneo nove poene u anketama, primećuje američki list, upozoravajući da to šteti francuskom društvu i kod mnogih glasača stvara nedostojanstvenu sliku o njemu.

Odlučivši se za niske udarce, Sarkozi se na mitingu prošle nedelje okomio na trgovinske propise EU, a nekoliko dana ranije je oštro kritikovao legalnu imigraciju, dok sada obećava da više neće dozvoliti da francuski potrošači jedu, a da to i ne znaju, halal meso pripremljeno u skladu s muslimanskim pravilima.

Američki list podseća da je Sarkozi zapretio i da će suspendovati učešće Francuske u sporazumu o Šengen zoni ukoliko ostale potpisnice ne ulože veće napore u cilju zadržavanja ilegalnih imigranata i izbeglica izvan evropskih granica.

Surovo je i destruktivno izvrgavati ruglu muslimansku veru, poručuje se u članku i dodaje da za Sarkozija nije problem da bude nepristojan ili okrutan ako na taj način može da pridobije glasače predsedničke kandidatkinje Marin le Pen, predstavnice ksenofobnog Nacionalnog fronta.

"Njujork tajms" je kritikovao francuskog predsednika samo dan nakon što je "Volstrit džornal" objavio tekst sa sličnim viđenjem o njemu i njegovoj kampanji.
Pogledaj vesti o: Prvi maj,   Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.