SVI SU BILI U PRAVU! Napokon znamo zašto je OVA HALJINA jednima PLAVA, a drugima ZLATNA (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 10.Apr.2017, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVI SU BILI U PRAVU! Napokon znamo zašto je OVA HALJINA jednima PLAVA, a drugima ZLATNA (FOTO)

Skoro dve godine kasnije nakon žučne debate u vezi boje haljine koja je nekima izgledala kao da je plave, a nekima kao da je zlatne boje, imamo naučni odgovor.

Istraživanje Univerziteta u Njujorku pokazalo je iznenađujuću vezu između osobe koje rano ustaju, koje kasno ustaju i boje koju su videli.

Ubrzo nakon što je fotografija "haljine koja je slomila internet" objavljena, naučnici su ponudili moguće objašnjenje u vezi sa tim zašto su ljudi videli dve različite >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << boje - naši mozgovi su pravili podsvesne pretpostavke o uslovima u kojima je fotgorafija slikana.

Foto: swiked.tumblr.com

Drugim rečima, oni koji su videli zlatnu boju pretpostavljali su da je slika napravljena u senci, a oni koji su videli plavu boju mislili su da je haljina obasjana veštačkim svetlom.

Međutim, studija objavljena u časopisu "Žurnal vida" tvrdi da vreme u koje idemo u krevet ima veze sa svetlom u kom vidimo haljinu - i zbog toga nam se prikazuju različite boje.

Foto: swiked.tumblr.com, Flickr/kev-shine

Osobe koje ustaju rano su videle zlatnu boju, sudeći po istraživanju profesora Paskala Voliša u koje je bilo uključeno 13.000 osoba, dok su noćne ptice videle plavu boju.

Oni koji ustaju ranije izloženi su prirodnom svetlu tokom života, dok su osobe koje ostaju budne do kasno naviknute na veštačko svetlo.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Sećate se plavo-crno-belo-zlatne haljine? Naučnici nakon dve godine REŠILI MISTERIJU

Izvor: Blic, 10.Apr.2017

Misteriju iza haljine, koja je 2015. godine zaludela internet korisnike, naučnici su napokon rešili. Da li je plava ili zlatna? Na ovo pitanje sada postoji odgovor...Is the lady's dress gold & white or blue & black?..You: blue & black!?..Sean Spicer: it's covered in white people!..Trump: Burn the witch!!...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.