SB UN bez saglasnosti o Palestini

Izvor: B92, 11.Nov.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN bez saglasnosti o Palestini

Njujork -- Odbor Saveta bezbednosti UN nije postigao dogovor o palestinskom zahtevu za puno članstvo u UN, rekao je portugalski ambasador u UN Žoze Filipe Moraeš Kabral.

Odluka komiteta za članstvo dovela je nastojanja Palestinske uprave da se prizna država Palestina na Zapadnoj obali i pojasu Gaze još jedan korak bliže propasti, navodi Rojters.

Sada je na Palestincima, koji nisu uspeli da obezbede devet potrebnih glasova da bi rezolucija SB u prilog njihovom zahtevu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila usvojena, da odluče da li će pozvati na glasanje o tome.

Palestinska strana trenutno ima osam pristalica od 15 zemalja članica SB tako da, i ako palestinska delegacija odluči da se glasa o zahtevu, neće biti potrebno da SAD ulože veto koji su najavile, da to blokiraju.

Ambasador Kabral rekao je novinarima posle današnjeg zatvorenog sastanka da je komitet odobrio nacrt izveštaja i da ga je poslao Savetu koji će odlučiti kakvu akciju da preduzme.

"Savet će dobiti izveštaj i diskutovati o budućoj inicijativi", rekao je portugalski ambasador.

Palestinski predsednik, Mahmud Abas je 23. septembra zvanično predao zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN. Izrael i SAD se tome oštro protive, tvrdeći da je zahtev usmeren na delegitimizaciju Izraela.

Oni tvrde da jedini način da Palestinci dobiju državu vodi kroz pregovore koji su u zastoju već više od godinu dana.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palestinski zahtjev proslijeđen Savjetu bezbjednosti UN

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2011

UJEDINjENE NACIJE - Palestinski zahtjev za prijem u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama upućen je u Savjet bezbjednosti pošto je Komitet za prijem zahtijeva odobrio izvještaj i pored neusaglašenog stava 15 država-članica.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Palestinski zahtev prosleđen Savetu bezbednosti UN

Izvor: Blic, 11.Nov.2011

Palestinski zahtev za prijem u punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama upućen je u Savet bezbednosti pošto je Komitet za prijem zahteva odobrio izveštaj i pored neusaglašenog stava 15 država-članica...Ambasador Portugala u UN Žoze Felipe Moraiš Kabral, koji trenutno predsedava Savetom bezbednosti,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.