SAD obustavile program prisluškivanja Merkelove

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2013, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD obustavile program prisluškivanja Merkelove

NjUJORK - Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) je prestala da špijunira nemačku kancelarku Angelu Merkel i druge svetske lidere nakon što je za to prisluškivanje doznala Bela kuća, objavio je danas list "Volstrit džornal".Taj list je naveo da je predsednik SAD Barak Obama saznao za nadziranje elektronske komunikacije svetskih lidera kad mu je sredinom ove godine dostavljen interni izveštaj, čiju je >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << izradu prethodno naložio, prenela je agencija AFP.Taj interni izveštaj je sadržavao informaciju da je NSA prisluškivala telefone oko 35 svetskih predsednika i šefova vlada. Bela kuća je prisluškivanje nekoliko lidera, uključujući Merkelovu, posle toga obustavila, objavio je "Džornal", dodajući da nekoliko programa prisluškivanja treba da bude obustavljeno, ali to još nije učinjeno.Zvaničnici NSA su novinaru američkog lista rekli da ta agencija sprovodi toliko programa prisluškivanja da ne bi bilo praktično da se predsednika obaveštava o svima njima.Obama je bio "obavešten i odobrio je šire prioritete prikupljanja informacija", rekli su zvaničnici, odbijajući da iznesu detalje o metama prisluškivanja."Te odluke se donose u NSA. Predsednik ne odlučuje o tome", rekao je anonimni zvaničnik bezbednosne agencije "Volstrit džornalu".
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Angela Merkel

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Amerikanci prisluškivali i Angelu Merkel?

Izvor: Deutsche Welle, 28.Okt.2013

Nemačka vlada ima indicije da je američka tajna služba NSA prisluškivala i zaštićeni mobilni telefon Angele Merkel. Reakcija Berlina ovog puta biće oštra, a Barak Obama će morati da ponudi objašnjenja.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.