SAD čeka sudbina Latinske Amerike

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD čeka sudbina Latinske Amerike"

Njujork -- U poslednjoj deceniji je u Americi došlo do slamanja srednje klase i danas 0,01 odsto stanovnika SAD-a drži oko 40 odsto bogatstva.

To je rečeno na tribini u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu. Kolumnist Fajnenšl Tajms i autor knjige "Amerika u godinama pada" Edvard Luce, kaže da se SAD približavaju Latinskoj Americi iz sedamdesetih godina.

"Često čujem da je Amerika nadišla sve izazove sa kojima se susretala, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su današnji izazovi drugačiji, jer je zemlja podeljena", naveo je Luce.

Prema njegovim rečima, završen je period kada SAD nisu imale rivala u inovacijama, pošto im je veliki rival Kina.

Smatra da je kineski ekonomski uspon pozitivna promena, posebno u poređenju s aleternativama. Kineska geopolitička moć će jačati, to je nesumnjivo, kaže Luce. Ako nas nešto treba brinuti, to nije kinesko jačanje već opasnost da kineski razvoj ne bude u potpunosti uspešan, uverava.

"Ne sme se negirati kriza, jer onda neće biti ni ponuđenih rešenja za rešenje krize", istakao je kolumnista FT-a.

Iako poslednji pokazatelji govore da je povećan broj zaposlenih u Americi, Luce kaže da ta brojka ne treba zavaravati jer se uglavnom radi o najslabije plaćenim poslovima.

Moderator na tribini je bio bivši američki državni sekretar Zbigniev Brzezinski koji je kazao da bi najbolji naslov za knjigu koja je predstavljena bio "Vreme je za molitvu".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.