SAD: Sećanje na 11. septembar

Izvor: RTS, 11.Sep.2014, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Sećanje na 11. septembar

Amerikanci su svečanom ceremonijom obeležili 13-godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington, a predsednik Barak Obama je u Beloj kući održao minut ćutanja u znak sećanja na žrtve.

Američki predsednik Barak Obama, njegova supruga Mišel, potpredsednik Džo Bajden i osoblje Bele kuće okupili su se na travnjaku ispred Bele kuće, na ceremoniji kojom su odali poštu žrtvama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napada od 11. septembra 2001. godine.

Predsednik Obama poručio je preživelima terorističkog napada, članovima porodica stradalih i ostalim okupljenima da Amerika istrajava zahvaljujući odlučnosti i optimizmu njenog naroda.

Obama je rekao da je prošlo "13 godina otkako je slomljen jutarnji mir u Americi, 13 godina otkako je 3.000 divnih života od uzeto".

Ipak, poručio je Obama, Sjedinjene Američke Države će istrajati jer – "nisu zastrašene".

Ovogodišnje obeležavanje godišnjice teorističkog napada dolazi u trenutku kada američki predsednik najavljuje rat protiv Islamske države u Iraku i Siriji.

U terorističkom napadu na SAD pre 13 godina život je izgubilo oko 3.000 ljudi. Iz "kula bliznakinja" u Njujorku svega 20 ljudi uspelo je da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Žrtve terorističkog napada su stradale nakon što su dva oteta aviona udarila u "kule bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, koje su se potom srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na kompleks Pentagon u Vašingtonu, i pada aviona u Pensilvaniji.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bele kuće na čelu sa Džordžom Bušom Mlađim, da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, uključujući i jednog državljanina Srbije.

Velike žrtve su pretrpeli i pripadnici njujorških gradskih službi, pre svih vatrogasci. Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula "bliznakinja" dok su nastojala da nekako pomognu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.