Rusija i Saudijska Arabija dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte

Izvor: RTS, 16.Feb.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Saudijska Arabija dogovorile zamrzavanje proizvodnje nafte

Dva najveća svetska proizvođača nafte, Rusija i Saudijska Arabija, dogovorile su da zadrže proizvodnju nafte na januarskom nivou, javlja njujorška agencija "Blumberg" pozivajući se na izjavu katarskog ministra za energetiku Mohamada bin Saleha el Sada.
Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), kao što su Venecuela i Nigerija, pozivale su na održavanje hitnog sastanka naftnog kartela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi se razgovaralo o cenama nafte koje su od sredine 2014. godine izgubile preko 70 odsto vrednosti, prenosi RT.
Posle sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom, saudijski ministar za naftu Ali el Naimi izjavio je da će zamrzavanje proizvodnje na januarskom nivou biti "adekvatno", ali da njegova država još uvek želi da zadovolji tražnju klijenata.
Saudijska Arabija je prethodno insistirala na tome da neće smanjiti proizvodnju, jedino pod uslovom da svi vodeći proizvođači van kartela pristanu na saradnju.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Moguće je poskupljenje goriva u Srbiji

Izvor: Danas, 17.Feb.2016, 11:48

Beograd - Činjenica da su se Rusija i Saudijska Arabija dogovorile da zamrznu proizvodnju nafte kako bi se na taj način suprotstavile strmoglavom padu cena "crnog zlata" na svetskim berzama može negativno da se odrazi na maloprodajnu cenu benzina u Srbiji, to jest da uzrokuje poskupljenje goriva -...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.