Revolucija gasa iz škriljaca nije problem za Rusiju

Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2013, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija gasa iz škriljaca nije problem za Rusiju

26.04.2013. -

Svetski bum izvlačenja nafte i gasa iz škriljaca neće poljuljati poziciju Rusije na tržištu nafte i gasa. Ona poseduje savremene tehnologije eksploatacije i bogate resurse svih vidova energenata.

Metodi eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca prvi put su bili oprobani još 1821. godine u SAD, u državi Njujork. U tradicijama kontinuiteta upravo u SAD poslednjih godina tehnologije ekspoatacije gaa iz škriljaca u industrijskim razmerama naglo se razvijaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Posle gasa, američke petrohemijske kompanije su se zainteresovale za nalazišta nafte iz škriljaca. Sve to se uklapa u stretegiju energetskog samosnabdevanja koju Amerika vrlo dosledno realizuje. Istovremeno u EU, koji teži da diverzifikuje svoju zavisnost od uvoza energenata, pojavile su se nade u smanjenje isporuka ruskog gasa. Između ostalog na račun jeftinijeg, u perpektivi, američkog gasa. A u daljoj budućnosti moguće i američke nafte iz škriljaca.

Između ostalog perspektivno računanje na naftu i gas iz šrkiljaca nema smisla. Na račun sopstvenih nalazišta iz škriljaca Rusija može bar do 2020. godine da podržava eksploataciju nafte na nivou od 10 miliona barela dnevno. O tome je ovih dana u intervjuu britanskom Fajnenšl Tajmsu govorio potpredsednik ruske naftne kompanije Lukojl Leonid Fedun. Sudeći po raspoloženjima ruskih proizvođača nafte, takve kompanije kaošto su Rosnjeft, Gasprom njeft i druge takođe nameravaju da učestvuju u razradi domaćih nalazišta iz škriljaca, uglavnom veliog Baženovskog nalazišta u Zapadnom Sibiru.

Mada zato što još do nedavno tema gasa iz šrkiljaca nije bila tako aktualna, precizni proračuni resursa nisu vršeni, precizirao je za Glas Rusije analitičar investicione kompanije Sberbank KIB Valerij Nesterov:

- Zato ocene resursa postoje u vrlo širokom dijapazonu. Na primer, prognoze resursa Baženovskog nalazišta se kolebaju od tri milijarde tona do preko sto milijardi tona nafte. Gasa iz šrkiljaca, sudeći po geologiji, treba da bude takođe mnogo, mnogo bilioni kubnih metara. Ali zato što do danas kod nas ima još mnogo jeftinog, lako dostupnog tradicionalnog gasa, suvog metana, pitanje gasa iz škriljaca za nas nije bilo aktualno. Na njegovo proučavanje nas je podstakla ova revolucija gasa iz škriljaca u Americi.

Istražene rezerve tradicionalnog prirodnog gasa u Rusiji iznose više od trećine svetskih. A dokazane, tačnije eksploatisane rezerve gasa uz tekući nivo potrošnje osiguravaju zemlju gorivom u naredne 72 godine. Resurse nafte iz škriljaca već su ocenili zapadni analitičari. Tako eksperti Bank of America Merill Lynch pretpostavljaju da Baženovsko nalazište može da da do pola miliona barela nafte dnevno.

Uporedo sa tim prosto postojanje bogatih nalazišta nafte i gasa iz škriljaca nije dovoljno, za njihovo izvlačenje potrebne su posebne tehnologije. Teškoća je u tome što svaki posebni region odlikuje sopstvena geologija i metodi eksplatacije gasa iz škriljaca moraju da se biraju individualno. Tačnije tehnologije koje se primenjuju u SAD mogu da se ispostave neefikasne u Rusiji ili Kini.

Član ekspertskog saveta Komiteta Državne dume RF za energetiku, doktor tehničkih nauka, profesor Nataliaj Andrejeva je rekla za Glas Rusije da je Rusija već počela vrlo uspešno da odrađuje sopstvene tehnologije izvlačenja nafte iz škriljaca:

- Čak sam sama radila ekspertizu jedne takve tehnologije, i ona zaista pokazuje vrlo dobre rezultate. To je prilično čista tehnologija. U sloj škriljaca se pumpa vazduh i para. Dešava se zagrevanje stene do 350 stepeni, i unutar nje se dešava generacija ugljovodonika. Tačnije u bukvalnom smislu u sloju šrkiljaca se formira nafta.

Nalazišta nafte i gasa iz šrkiljaca nisu retka pojava, mnogo ih je između ostalog u Evropi. Ali zbog tehnologija eksplatacije i geografskih osobensoti nafta i gas iz šrkiljaca praktično ne mogu da se vade u gusto naseljenim regionima.

Ruski eksperti su uvereni da praktično svaki projekat za eksploataciju nafte i gasa iz škriljaca u današnje vreme mora da balansira na ivici rentabilnosti. Ako postoji odličan, suvi gas, koji može lako da se dostavlja do potrošača cevovodom, nema potrebe da se pronalazi alterantiva. Tako da će Rusija u perspektivi nastaviti da snabdeva svoje evropske partnere naftom i gasom dobijenim proverenim, tradicionalnim načinom.

Nikita Sorokin,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.