Remek-dela jugoslovenskog brutalizma kao podsetnik da smo nekada imali državu

Izvor: Luftika.rs, 06.Feb.2022, 21:26

Remek-dela jugoslovenskog brutalizma kao podsetnik da smo nekada imali državu

Njujorški Muzej moderne umetnosti je pre izvesnog vremena posvetio čitavu postavku Jugoslaviji, odnosno arhitektonskom stilu koji je dominirao od 1948. pa sve do 1980. i smrti Josipa Broza Tita.
Fotograf Valentin Jeck je švajcarski fotograf koji inspiraciju pronalazi u zanimljivoj i specifičnoj arhitekturi. Pre nekoliko godina proputovao je teritoriju nekadašnje Jugoslavije kako bi zabeležio arhitektonska čuda na ovim prostorima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne, Crne Gore i Srbije napravio je mnogo sjajnih fotografija, a čitav ovaj arhitektonski stil danas se naziva brutalizam i zapravo se može pronaći širom Evrope.
Na našem sajtu i ranije smo pisali o brutalizmu kao lepoti ružnog, stilu koji je dobio naziv po francuskom izrazu za grub beton koji je prvi iskoristio arhitekta Le Korbizje da bi opisao liveni beton sa vidljivim tragovima oplate korišćen na većini njegovih građevina nakon Drugog svetskog rata.
Ovo su fotografije koje je Valentin napravio na svom proputovanju.
Memorijalni centar Tjentište, spomenik bitka na Sutjesci Miodrag Živković, 1965–71, Bosna i Hercegovina
Foto: Vaneltin Jeck Trg Republike Edvard Ravnikar, 1960–74, Ljubljana, Slovenija
Foto: Valentin Jeck Toranj na Avali Uglješa Bogunović, Slobodan Janjić, and Milan Krstić, 1960–65 (uništen je 1999. i ponovno izgrađen 2010. godine), Avala, Beograd, Srbija
Foto: Valentin Jeck Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna Živa Baraga i Janez Lenasi 1965, Ilirska Bistrica, Slovenija
Foto: Valentin Jeck Narodna i Univerzitetska biblioteka u Prištini Andrija Mutnjaković, 1971–82, Priština, Kosovo i Metohija, Srbija
Foto: Valentin Jeck Blok zgrada Braća Borozan Dinko Kovačić i Mihajlo Zorić, 1970–79. Split, Hrvatska
Foto: Valentin Jeck Telekomunikacioni centar Janko Konstantinov, 1968–81, Skoplje, Severna Makedonija
Foto: Valentin Jeck S2 Toranj Milan Mihelič, 1972–78, Ljubljana, Slovenija
Foto: Valentin Jeck Šerefudinova Bela džamija Zlatko Ugljen, 1969–79, Visoko, Bosna i Hercegovina
Foto: Valentin Jeck Spomenik Ilinden Jordan i Iskra Grabul, 1970–73, Kruševo, Makedonija
Foto: Valentin Jeck Izvor: themindcircle.com
Norveška škola po projektu beogradskih inženjera u koju bi se s radošću vratili

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.