Rekordan rast: Vrednost jedne kriptovalute naglo skočila

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 08:20

Rekordan rast: Vrednost jedne kriptovalute naglo skočila

Vrednost kriptovalute ripl naglo je skočila i dostigla rast oko 90 odsto nakon presude suda u Njujorku da ova kriptovaluta nije hartija od vrednosti.

To je potvrdio kriptoanalitičar iz menjačnice za kripto valute ECD Igor Mirković.

Mirković je objasnio da je sudski postupak u kome se razmatralo da li je ripl hartija od vrednosti pokrenut pre tri godine i dodao da je to bio prvi kontakt jedne kriptovalute >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa regulatornim telom.

"Do tada su kriptovalute prolazile neopaženo, nisu se regulatorna tela interesovala oko njih. Ripl spada u top pet kritpovaluta i američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) ih je optužila da oni spadaju u hartije od vrednosti", rekao je Mirković za Tanjug.

Postupak protiv ripla je, prema rečima Mirkovića imao veliki uticaj na ostale kriptovalute, koje su bile u velikom strahu da će i protiv njih biti pokrenut postupak.

"Kada se sumiraju tri godine suđenja dobijamo jedan period stagnacija ripla za šire narodne mase, nije mogao da se kupi u menjačnicima u Americi, mnoge berze su ga uklonile iz ponude", naveo je Mirković.

Dodao je da su za to vreme u kompaniji ripl radili na razvijanju proizvoda i čekali završetak sudskog procesa.

"Postoji podatak da ogrman broj većih svetskih banaka, oko 60 odsto banaka testira riple i testira taj protokol koji on promoviše u svojim poslovanjima. Svi su se nadali da ako prođe regulatorni test i ne bude hartija od vrednosti da će krenuti da ga implementiraju i koriste u svakodnevnom poslovanju", rekao je Mirković.

On je objasnio da je ripl pogodan zbog toga što je kripto valuta koja se koristi u finansijskom poslovanju i pomoću koje je moguća razmena valuta, čime se izbegava konverzija i komplikovane procedure.

"Ripl omogućava da ja kupim određenu količinu te kripto valute u valuti moje države, pošaljem je odmah i primalac proda tu količinu i uzme svoju valutu. Ripl je jedan komplikovan proces pojednostavio na način na koji bi trebao da funkcioniše", ocenio je Mirković.

Na pitanje da li će riple umesto američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC) biti regulisan od strane komsije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC), Mirković je objasnio da su neke kripto valute već u dokumentima CFTC-a.

"Neke kriptovalute su u dokumentima CFTC-a poput lajtkoina, itirijuma. Ta Komisija ima daleko jednostavnija pravila po mišljenju ljudi iz kripto sveta. Mnogi se nadaju da će ostale kripto valute koje liče na ripl imati sličan tretman, kao i da ih SEC neće kategorisati u grupu hartija od vrednosti", naveo je Mirković.

Mirković je rekao da smatra da će odluka suda u Njujorku postati presedan kojom se kritpovalute neće svrstavati u hartije od vrednosti.

"Ripl je prva kompanija koja je prošla najstrožije kontrole, regulative i usklađenosti poslovanja. Tri godine unazad su vršene provere poslovanja ove kompanije, ali na kraju je presuda otišla u korist kripto valuta", izjavio je Mirković.

Dodao je da je presuda dovela i do rasta drugih kripto valuta poput solane, matika i kardana.

"Solana, matik, kardano su dosta slični riplu i imaju neke svoje argumente zašto nisu hartije od vrednosti i sada ti argumenti dobijaju na snazi. Mnogi misle da se upravo ova presuda čekala da se kripto malo opusti, jer su svi bili u strahu šta smeju da rade a šta ne", ocenio je Mirković.

Govoreći o indeksu pohlepe, koji meri pohlepu ulagača za kripto valutama, Mirković je ocenio da će on rasti.

"Sada su berze ponovo počele da dodaju ripl i verujem da će amerikanci zdušno da ga kupuju pošto to jeste jedna od kvalitetnijih kriptovaluta, a pored bitkoina možda i najinterisantnija", zaključio je Mirković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.