Rast tenzija i vandalizma na KiM

Izvor: B92, 07.Maj.2012, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rast tenzija i vandalizma na KiM"

Njujork -- Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je da tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova.

On je naveo da su u porastu vandalizam, pretnje i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, i da bi prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima mogao biti skučen.

U novom izveštaju Ban Ki Muna, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je u periodu od februara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od maja 2012. godine povećan broj kriminalnih dela usmerenih protiv etničkih manjina na Kosovu, u odnosu na isti period lane.

"Pretnje, krađe, paljenja kuća, vandalizam, napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve su u porastu u odnosu na prošlu godinu", piše u izveštaju, koji će Ban predstaviti Savetu bezbednosti UN 14. maja.

Generalni sekretar UN upozorava da je u istom periodu smanjen broj povratnika na Kosovo, na koje se u poslednja tri meseca dobrovoljno vratilo samo 136 ljudi. Među njima je 33 Srba, 10 Roma, 83 Aškalija, osam Bošnjaka i dva Albanca. To je za 48 odsto manje povratnika u odnosu na isti period 2011. godine, kada su se vratile 264 osobe.

Tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova i regiona, ističe se u izveštaju i upozorava da i dalje postoji značajan otpor kosovskih Ablanaca zakonskim merama kojima se štiti srpska kulturna i verska baština na Kosovu.

Ban naglašava da i dalje postoji raskorak između obaveza koje su kosovske vlasti po tom pitanju preuzele i njihove implementacije u praksi.

Generalni sekretar UN ističe da se međunarodna zajednica nada da će napredak na putu ka Evropskoj uniji i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine postepeno "skrajnuti" izvore tenzija.

Izveštaj šefa UN podeljen je ambasadorima država članica Saveta bezbednosti pre održavanja srpskih izbora na Kosovu, koje je Ban opisao kao "inicijalnu kapislu" za niz nerešenih pitanja.

Šef UN je ocenio da će prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima biti skučen, što bi moglo rezultirati podizanjem tenzija.

"Prostor za pregovore mogao bi biti skučen, posebno ukoliko se ne sačuva mir ili usled nesmotrenih reakcija javnosti na incidente i provokacije. Neopravdana hapšenja ili ratoborne izjave vode ka rastu tenzija i nasilju", naveo je Ban u svom izveštaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste tenzija i vandalizam na Kosovu

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2012

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je da su na Kosovu u porastu vandalizam, pretnje i napadi na objekte Srpske pravoslavne crkve, kao i da bi prostor za dijalog Beograda i Prištine u narednim mesecima mogao biti skučen.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ban: Tenzije na Kosovu su rizik po stabilnost

Izvor: Akter, 08.Maj.2012, 10:41

Generalni sekretar UN Ban Kimun upozorio je da tenzije i konfrontacije predstavljaju ozbiljan rizik po stabilnost Kosova

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.