RT: SAD upozoravaju Izrael na rat na dva fronta – Njujork tajms

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2023, 23:30

RT: SAD upozoravaju Izrael na rat na dva fronta – Njujork tajms

 
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušava da odvrati Izrael od napada velikih razmera na Hezbolah, islamističku vojnu grupu sa sedištem u Libanu, plašeći se da će to baciti ceo Bliski istok u nemir, objavio je u petak Njujork tajms, citirajući izvore.
Prema američkim i izraelskim zvaničnicima koje je list intervjuisao, Vašington je zabrinut da bi se Izrael, ako bi pokrenuo veliki napad ne samo na Hamas već i na Hezbolah, borio u ratu na dva fronta. Takođe, navodno, brine da bi takva akcija mogla da uvuče SAD u sukob zajedno sa Iranom, koji ima bliske veze sa grupom sa sedištem u Libanu. U izveštaju se navodi da su američki zvaničnici pokušali da ostanu u kontaktu sa Hezbolahom i Iranom uz posredovanje arapskih zemalja, dok su savetovali Izrael da „pazi da njihove akcije na severu protiv Hezbolaha i na jugu u Gazi ne daju Hezbolahu lak izgovor da uđe u rat“. Prema Njujork tajmsu, ova zabrinutost je jasno izražena tokom sastanaka Bajdena i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa izraelskim zvaničnicima. Navodi se da je američki predsednik posebno „naglasio spektar katastrofalnih odluka“ Vašingtona da izvrši invaziju na Irak i vodi rat u Avganistanu. Dok su Hezbolah i Izrael poslednjih dana razmenili prekogranične udare, obe strane su se do sada uzdržale od potpunog angažovanja svojih snaga. Izraelski ministar odbrane Joav Galant opisao je Hezbolah kao „10 puta jači od Hamasa“ i upozorio da bi vojska zemlje trebalo da bude spremna da ga angažuje. Izvori NjJT opisali su Galanta kao zagovornika nasilja, kada je u pitanju Hezbolah, koji se zalagao za preventivni udar na grupu, stav koji drugi izraelski zvaničnici ne dele. U međuvremenu, u nedelju, zamenik lidera Hezbolaha, Naim Kasem, izjavio je da je grupa „u srcu bitke“ između Izraela i Hamasa, objašnjavajući da nastoji da „oslabimo izraelskog neprijatelja i da im stavimo do znanja da smo spremni“ za moguću veliku eskalaciju. Bliski istok se našao u centru novog nasilja 7. oktobra kada je palestinska naoružana grupa Hamas iznenadno napala Izrael, sa borbama koje su rezultirale hiljadama mrtvih i povređenih. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu proglasio je ratno stanje, dok su pripreme za veliku kopnenu operaciju u Gazi u toku.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.