RT: Otkriven broj nastradalih novinara u sukobu u Gazi

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2023, 00:43

RT: Otkriven broj nastradalih novinara u sukobu u Gazi

 
Najmanje 57 novinara i medijskih radnika ubijeno je u toku neprijateljstava između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela, pokazuju najnoviji statistički podaci Komiteta za zaštitu novinara, neprofitne organizacije sa sedištem u Njujorku.
Od 25. novembra potvrđeno je da je oko 57 novinara nastradalo, saopštio je Komitet u poslednjem ažuriranju statusa, dok se još troje vode kao nestali. Žrtve su uglavnom Palestinci, a 50 radnika lokalnih medija je ubijeno prvenstveno u izraelskim vazdušnim napadima, pokazuju statistički podaci. Među ostalim potvrđenim žrtvama su četiri izraelska i tri libanska novinara, prema podacima nevladine organizacije. Prvi dan sukoba pokazao se do sada najsmrtonosnijim za medijske radnike, sa šestoro poginulih. 18. novembar je bio drugi, a potvrđeno je da je taj dan pet novinara ubijeno. Novinari koji rade u Pojasu Gaze suočeni su sa posebno visokim rizicima jer „pokušavaju da pokriju sukob tokom izraelskog kopnenog napada, uključujući razorne izraelske vazdušne napade, poremećene komunikacije, nestašice snabdevanja i velike nestanke struje“, naglašava Komitet. „Novinari širom regiona podnose velike žrtve da bi izveštavali o ovom srceparajućem sukobu. Oni u Gazi su posebno pogođeni i nastavljaju da podnose žrtve bez presedana i suočavaju se sa eksponencijalnim pretnjama. Mnogi su izgubili kolege, porodice i medijske objekte i pobegli tražeći sigurnost kada nema sigurnog utočišta ili izlaza“, izjavio je Šerif Mansur, koordinator programa Komiteta za Bliski istok i Severnu Afriku. Komitet je primetio da su Izraelske odbrambene snage (IOS) ranije odbile da garantuju bezbednost novinarima Rojtersa i AFP-a koji rade u zoni borbenih dejstava, kada su im se dve vodeće novinske agencije obratile sa takvim zahtevom. Prijavljeno je da je najmanje 11 novinara povređeno, a još 19 je uhapšeno, napominje Komitet. Osim toga, brojni medijski radnici bili su izloženi cenzuri, napadima, pretnjama, sajber napadima, pa čak i ubijanju članova porodice, navodi se u saopštenju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.