RT: Izrael spreman da izazove „masovne civilne žrtve“ – Njujork tajms

Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2023, 02:34

RT: Izrael spreman da izazove „masovne civilne žrtve“ – Njujork tajms

Izraelska vlada je spremna da ubije veliki broj civila kako bi porazila Hamas u Gazi, i to je izjavila Amerikancima u „privatnim razgovorima“, piše Njujork tajms.
Administracija predsednika Džoa Bajdena nastavlja da podržava Izrael, ali je postala „kritičnija“ prema odgovoru premijera Benjamina Netanjahua Hamasu, zbog „humanitarne krize u Gazi“, navodi se u analizi koju je taj list objavio u ponedeljak. „Američkim zvaničnicima je postalo očigledno da su izraelski lideri verovali da su masovne civilne žrtve prihvatljiva cena u vojnoj kampanji“, tvrdi Tajms, dodajući da su izraelski zvaničnici spomenuli „razorna bombardovanja“ – uključujući upotrebu atomskog oružja protiv Hirošime i Nagasakija – koje su SAD koristile protiv Nemačke i Japana tokom Drugog svetskog rata. Tajms je tu priču uvrstio u štampano izdanje od utorka, gde je zapela za oko advokatu i aktivisti Stivenu Doncigeru. „Ovo bi moglo pomoći da se objasni masovna smrt civila i dece koja se trenutno dešava u Gazi“, naveo je Donciger na Instagramu. „Ovaj mentalitet bi takođe mogao da objasni zašto je Izrael upravo bacio ogromnu bombu na gusto naseljeni izbeglički kamp Džabalija u Gazi i zašto se čini da gađa civile.“ Voditelj Em-Es-En-Bi-Sija (MSNBC) Mehdi Hasan takođe je spomenuo članak u sredu, opisujući pasus kao „skoro zakopan“ u sredini dela. Fokusirajući se na Vašington, članak Tajmsa je otkrio kako je Bajdenova administracija u početku verovala da može dobiti podršku za Izrael baš kao što je imala za Ukrajinu, s obzirom na nivo zločina Hamasa 7. oktobra, ali je ubrzo shvatila da bi to bilo „nemoguće“. „Ako ništa drugo, zemlje širom sveta, posebno zemlje u razvoju, kreću se u suprotnom smeru kako broj palestinskih žrtava raste. Čak su i evropski saveznici Sjedinjenih Država podeljeni u vezi sa izraelskim ratom“, navodi list. Američki zvaničnici takođe veruju da Netanjahu „nema planove šta da radi sa Gazom“ nakon što kopnene trupe Izraelskih odbrambenih snaga zauzmu „nešto ili sve“. Prošle srede, Pentagon je navodno zatražio od Izraela da odloži kopneni napad, kako bi SAD dobile više vremena da rasporede protivvazdušnu odbranu u Iraku i Siriji i kupile vreme za pregovore o oslobađanju nekih od procenjenih 200 talaca koje drži Hamas. Kopnena invazija počela je prošlog petka potpunim zamračenjem komunikacija palestinske enklave. IOS su u sredu saopštile da je 15 njenih vojnika ubijeno u operacijama koje su u toku.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.