RT: Ako SAD žele da uđu u Ormuski moreuz moraju razgovarati s Revolucionarnom gardom - Teheran

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ako SAD žele da uđu u Ormuski moreuz moraju razgovarati s Revolucionarnom gardom - Teheran

Izvor: Vostok / RT Ako SAD žele da imaju aktivnosti u Ormuskom moreuzu, glavnoj trgovinskoj ruti Persijskog zaliva, moraju razgovarati sa onima koji ga brane, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, misleći na Revolucionarnu gardu Irana koju su SAD proglasile "terorističkom organizacijom". Svako ko uđe u Ormsuki moreuz mora raditi sa regionalnim snagama koje osiguravaju bezbednost za to područje, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif na događaju "Azijsko društvo" u Njujorku, dodajući da to znači saradnja s Korpusom čuvara Islamske revolucije. Zarif je upozorio Vašington protiv bilo kakvih "ludih poteza" koji bi mogli naštetiti iranskoj bezbednosti, posebno transportu iranske nafte kroz moreuz, ističući da je Teheran "otvoren za dijalog". „Verujemo da će Iran nastaviti da prodaje svoju naftu. Nastavićemo da pronalazimo kupce za našu naftu i nastavićemo da koristimo Ormsuki moreuz kao siguran tranzitni prolaz za prodaju naše nafte“, rekao je on.
"Ako SAD preduzmu lude mere pokušavajući da nas spreče da to činimo, onda bi oni trebali biti spremni na posledice."

Zarifovo upozorenje došlo je nekoliko dana nakon što je administracija Trampa objavila svoju odluku da ukine izuzeće od sankcija za osam najvećih kupaca iranske nafte. Ukidanje se odnosi na uvoz određenih količina nafte iz Irana, uprkos tome što su američke sankcije ponovo uvedene prošle godine, nakon što je Vašington jednostrano napustio Nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine.
Ponovni pokušaj Vašingtona da smanji uvoz nafte iz Teherana na "nulu" već je izazvao ogorčenje u Ankari i Pekingu. Obe zemlje su ranije uživale izuzeće od sankcija i mogućnost uvoza nafte, a koje ističe početkom maja. Zarif je napomenuo, da ako Bela kuća želi da dovede Teheran za pregovarački sto, da bi bilo mudro odustati od pretnji i umesto toga pokušati razgovarati s Iranom.
"Alergični smo na pritisak", rekao je Zarif. "Pokušajte jezikom poštovanja, neće vas ubiti, verujte mi.", dodao je on.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Zarif tražio razmenu zatvorenika, ali SAD nisu odgovorile

Izvor: Blic, 24.Apr.2019

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da je ranije javno ponudio vlastima u SAD da se izvrši razmena zatvorenika, ali da do sada nije bilo odgovora.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.