RAT POČINJE UZ MELODIJU METAKA Džihadisti MONSTRUMI prete malom princu (4)

Izvor: Blic, 01.Nov.2017, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"RAT POČINJE UZ MELODIJU METAKA" Džihadisti MONSTRUMI prete malom princu (4)

Militanti Islamske države zapretili su britanskom princu Džordžu (4), objavio je “Njujork post”. Fotografija malog princa ispred privatne škole “Tomas” u južnom Londonu otkrivena je u šifrovanoj aplikaciji za instant čet “Telegram”, uz poruku: “Škola počinje rano”.

“Čak ni kraljevska porodica neće biti izostavljena”, navedeno je.

Šifrovani prenos poruka takođe je uključio reči džihadske pesme koje u prevodu znače: “Kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rat dođe uz melodiju metaka, mi se obrušavamo na neveru, želeći osvetu”.

Britanski špijuni neprestano motre na “Telegram” kako bi sprečili potencijalne napade islamista u Ujedinjenom kraljevstvu, preneo je “Dejli star”. Stručnjaci su upozorili da je aplikacija “Telegram” tlo za uzgajanje terorista.

- Pretnja princu Džordžu je uznemiravajuća. Inteligencija nam govori da ovakve pretnje treba uzeti ozbiljno – istakao je stručnjak za sajber bezbednost Beri Spilman, čija firma za nadgledanje interneta “Siksgil” prati kanale “Telegrama”.

Spilman je naveo da je tokom proteklih 12 meseci viđeno kako se i zvanični i nezvanični kanali Islamske države (Isis) prebacuju na “Telegram”.

- To je šifrovana platforma, koja omogućava bezbedniju komunikaciju bez mogućnosti da vam uđu u trag. Nekad smo pratili samo “Dark veb” i “Dip veb”, sada pratimo “Telegram” – rekao je Spilman, dodajući da je “Siksgil” otkrio planove o naoružavanju dronova.

Takođe su otkrili priručnike za pravljenje bombi i razne kampanje za skupljanje novaca.

- Sada imamo i direktnu pretnju – istakao je Spilman, ocenjujući da Isis, dok gubi u Siriji i Iraku, pojačava pretnje ka zapadu.

Ljudi koji rade u školi princa Džordža ili žive u blizini izrazili su bojazan po pitanju bezbednosti, nakon što je jedna žena snimila kako prolazi kroz hodnike, a da je niko od obezbeđenja nije zaustavio. Sara Barnet Mur je ušla u zgradu škole nekoliko dana pre nego što je princ Džordž prošlog meseca krenuo u školu.

Murova je istakla da je nedostatak obezbeđenja u školi koja košta 17.600 funti godišnje “zapanjujuć”.

Islamska država je 2015. pretila i britanskoj kraljici Elizabeti II, uoči 70. godišnjice završetka Drugog svetska rata, a prošlog meseca militanti su izazvali princa Harija na borbu putem video snimka. Princ Hari je služio britansku vojsku i bio je u Avganistanu, podseća “Dejli star”.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   London

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Britanija u strahu: Džihadisti prete malom princu

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2017

Militanti Islamske države zapretili su britanskom princu Džordžu (4), objavio je "Njujork post". Fotografija malog princa ispred privatne škole "Tomas" u južnom Londonu otkrivena je u šifrovanoj aplikaciji za instant čet "Telegram", uz poruku: "Škola počinje rano"...- To je šifrovana platforma,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.