Pulicer za „Njujork tajms”, AP i AFP

Izvor: Politika, 18.Apr.2012, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pulicer za „Njujork tajms”, AP i AFP

Najviša novinarska nagrada i pensilvanijskom listu u teškoj krizi i informativnim sajtovima. – Bez dobitnika za uvodnik i beletristiku

I pored bankrota, česte promene vlasnika i gubitka čitalaca i novinara, redakcija jednog lista iz Pensilvanije ipak je prekjuče imala razloga za slavlje – Pulicerovu nagradu za novinarstvo. Otvaranje šampanjca u posrnulom „Filadelfija inkvajereru” jedna je od najupečatljivijih slika posle objavljivanja ovogodišnjih dobitnika najvišeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << novinarskog priznanja među kojima su i „Njujork tajms”, agencije AFP i AP, kao i informativni sajt Hafington post.

Nagrada za najviše domete u novinarstvu ove godine je otišla u ruke čak dva lista iz Pensilvanije, ali nijednom od najtiražnijih američkih listova, „Volstrit džornalu” i „Ju-Es-Ej tudeju”. Pomenuti list iz Filadelfije našao se među dobitnicima zbog tekstova o vršnjačkom nasilju u školama. Takođe pensilvanijski „Pejtriot njuz” nagrađen je u kategoriji lokalnih listova zbog članka o seksualnom zlostavljanju na Državnom univerzitetu Pen. Više novinara je istraživalo skandal na Penu, uključujući i Saru Ganim koja ima samo 24 godine i koju kolege već proglašavaju novom zvezdom američkih medija.

Univerzitet Kolumbija, zadužen za dodeljivanje Pulicerovih nagrada, saopštio je da su AP i „Sijetl tajms” podelili priznanje za istraživačko novinarstvo. Agencija je izveštavala o tome kako njujorška policija nezakonito prisluškuje i prati muslimane koji žive u gradu, dok je list pisao o vladinoj nameri da umesto sigurnijih i skupljih lekova protiv bolova bolnicima nametne jeftiniji, ali opasniji metadon.

Veoma uticajan „Vašington post” ove godine je ostao praznih šaka. „Njujork tajms” je dvostruki dobitnik – za izveštavanje iz inostranstva, odnosno u ovom slučaju iz Afrike, kao i za analitički tekst o tome kako najbogatiji Amerikanci i korporacije iskorišćavajući rupe u zakonu ne plaćaju porez.

Nagrada za reportažno novinarstvo pripala je „Strendžeru”, nedeljniku iz Sijetla, za tekst o ženi koja je silovana dok je njen partner ubijen. Dnevnik „Taskalusa” iz istoimenog grada u Alabami trijumfovao je zbog načina na koji je izveštavao o udaru tornada.

Najbolji komentar napisala je Meri Šmik iz „Čikago tribjuna”, a najbolju kritiku filmski kritičar Vesli Moris iz „Boston globa”.

Žiri je ovenčao slavom i fotografiju AFP, nastalu posle eksplozije bombe u Kabulu, kao i slike „Denver posta” na kojima su prikazani vojnici iz iračkog rata koji pokušavaju da se vrate normalnom životu u Americi.

S posebnim interesovanjem propraćeno je to što su se među laureatima našli informativni sajt Hafington post i „Politiko”, dnevna novina, ali pre svega uticajni portal s vestima iz politike. Time se onlajn medijima priznaju sve veći kvalitet i uticaj, konkretno, „Hafpostu” za članak o ranjenim veteranima, a „Politiku” za karikaturu.

Ove godine nije dodeljena nagrada za uvodnik.

J. S.

-----------------------------------------------------------

Bez najboljeg romana

Žiri nije nagradio nijedno delo u kategoriji beletristika. Ovo je prvi put posle više od 30 godina da je izostao najprestižnija Pulicer nagrada van novinarskih kategorija.

Priznanje za dramu pripalo je Kjari Hudes za

„Water by the Spoonful”. Mening Marable je nagrađen za istorijsko delo o Malkolmu Iksu, „MalcolmX: ALifeofReinvention”, a Džon Luis Gedis za biografiju o američkom diplomati Džordžu Kenanu. Laureat u kategoriji poezija je Trejsi Smit, a za muziku kompozitor Kevin Puts.

objavljeno: 18.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.