Protest zbog Marša na Drinu u UN

Izvor: RTS, 16.Jan.2013, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog "Marša na Drinu" u UN

Izvođenje pesme "Marš na Drinu" u UN je uvreda za sve žrtve genocida, navode iz Kongresa Bošnjaka Severne Amerike, dodajući da je ovo najnovija smišljena provokacija članova srpskog diplomatskog kora pri UN sa Vukom Jeremićem na čelu.

Kongres Bošnjaka Severne Amerike uputio je javni protest generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Kimunu povodom pesme Marš na Drinu koju je hor "Viva voks" izveo u ponedeljak u sedištu UN u Njujorku i traži njeno skidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa zvanične veb-stranice svetske organizacije.

Kako je objavljeno na sajtu Prvimart.ba, Bošnjaci Severne Amerike smatraju da je reč o srpskoj propagandi tako što je Marš na Drinu u UN najavljen kao "pesma mira" i izvedena je u okviru početka 67. zasedanja Generalne skupštine UN, 14. marta, na dan Nove godine koju deo pravoslavaca obeležava prema julijanskom kalendaru.

Kongres apeluje na generalnog sekretara da odmah naredi uklanjane video-linka sa zvanične veb-stranice UN, jer tu pesmu smatra "uvredom za sve žrtve genocida".

Kako se navodi, ova pesma je bila i "čestitanje Nove godine samo jednoj naciji, Srbima".

Bošnjaci smatraju da je ovaj propust načinjen zbog toga što su "diplomate Srbije namerno prezentovale ovu pesmu kao pesmu mira, a to su UN, nažalost, bez dodatne provere prihvatile".

"Zbog ovog smišljenog inicidenta ne treba krivca tražiti u generalnom sekretaru ili UN, jer on je u svom uvodnom obraćanju 'biranim i respektovanim rečima' govorio o genocidu u Bosni i Hercegovini i Srebrenici", navodi se u pismu.

Kongres kao krivca za "ovu najnoviju smišljenu provokaciju" smatra članove srpskog diplomatskog kora pri UN sa Vukom Jeremićem na čelu.

Bošnjaci tvrde da je ovim činom "opaljen još jedan šamar" žrtvama geocida u BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest zbog "Marša na Drinu" u UN

Izvor: B92, 16.Jan.2013

Sarajevo -- Kongres Bošnjaka Severne Amerike uputio je javni protest Ban Ki Munu povodom pesme "Marš na Drinu" koju je hor Viva Vox izveo u ponedeljak u sedištu UN...Oni su zatražili njeno skidanje sa zvanične veb stranice svetske organizacije...Kako je objavljeno na sajtu "prvimart.ba", Bošnjaci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.