Protest zaposlenih u Guglu zbog odnosa prema ženama

Izvor: RTS, 01.Nov.2018, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zaposlenih u "Guglu" zbog odnosa prema ženama

Hiljade zaposlenih u kompaniji "Gugl" izašlo je danas iz svojih kancelarija širom sveta u znak protesta zbog, kako veruju, blage reakcije kompanije prema njenim pojedinim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje.
Protesti su održani ispred prostorija kompanije od Tokija preko Singapura do Londona. U Njujorku se okupilo više stotina zaposlenih koji su nosili transparente "Gugl nije OK".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Neki su se, ne želeći medijsku pažnju, umesto ispred kompanije okupili u konferencijskim salama ili lobijima kako bi iskazali solidarnost sa žrtvama.
U Dablinu su se organizatori megafonima obratili okupljenima kako bi izrazili podršku žrtvama seksualnog zastrašivanja.
Američki Njujork tajms prošle nedelje je objavio priču sa detaljnim optužbama jedne žene za seksualno uznemiravanje protiv tvorca "Guglovog" androida Endija Rubina.
List navodi da je Rubin 2014. uz otkaz primio otpremninu u iznosu od 90 miliona dolara, iako je "Gugl" zaključio da su optužbe za seksualno uznemiravanje protiv njega bile kredibilne.

Protestom pod nazivom "izađi za stvaru promenu" inženjeri i drugi radnici želeli su da pošalju poruku da kompanija "Gugl" treba da bude transparentnija kada je reč o pitanjima seksualnog uznemiravanja kao i osnaživanju žena.
U istom članku inače otkrivaju se i optužbe protiv još nekih visokopozicioniranih u kompaniji za seksualno uznemiravanja.
Izvršni dirketor "Gugla" Sundar Pičai uputio je nedavno imejl zaposlenima u kojem se izvinjava za "postupke kompanije iz prošlosti".
Nije pomenuo optužene po imenu, ali nije ni demantovao pisanje Njujork tajmsa.
Ipak, Pičai je otkrio da je "Gugl" otpustio 48 zaposlenih, među kojima 13 menadžera na visokim funkcijama zbog "seksualnog uznemiravanja" prethodnih godina, te da im nije isplatio otpremninu.
Međutim, današnji protest mogao bi da sugeriše da značajan broj od 94.000 zaposlenih nije poverovao da kompanija čini sve da uradi "pravu stvar", navodi AP.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesti zbog zataškavanja seksualnih uznemiravanja

Izvor: Mondo, 01.Nov.2018

Protest zaposlenih u Google kompaniji zbog odnosa prema ženama i seksualnog uznemiravanja...Stotine zaposlenih u kompaniji Google izaći će tokom 1. novembra iz svojih kancelarija širom sveta u znak protesta zbog, kako veruju, blage reakcije kompanije prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno...

Nastavak na Mondo...

Radnici Gugla protestuju zbog zataškavanja seksualnog uznemiravanja

Izvor: VOA, 01.Nov.2018

Stotine zaposlenih u Guglu u Aziji izašlo je sa posla u sklopu globalnog protesta zbog odnosa te kompanije prema slučajevima seksualnog uznemiravanja i atmosferi na radnom mestu. Među demonstrantima su veći deo činile žene. Protesti su najnoviji pokazatelj nezadovoljstva zaposlenih, a pojačani...

Nastavak na VOA...

Protest zaposlenih u Guglu zbog odnosa prema ženama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018

Hiljade zaposlenih u kompaniji Gugl izašlo je danas iz svojih kancelarija širom sveta u znak protesta zbog, kako veruju, blage reakcije kompanije prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje...Protesti su održani ispred prostorija kompanije od Tokija preko Singapura do Londona....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.