Program za 150. godišnjicu njujorškog Meta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program za 150. godišnjicu njujorškog Meta

Najveći američki muzej, njujorški Metropoliten već je pripremio program za obeležavanje 150 godina postojanja, što će se slaviti tokom 2020. godine.

Izložba "Stvaranje Meta 1870-2020" prikazaće 250 eksponata koji najbolje reprezentuju muzej od njegovog osnivanja. Kustosi će tokom vođenja kroz ovu izložbu posetiocima pričati o istoriji Muzeja.

Svečano otvaranje preuređenih galerija britanskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dekorativnih umetnosti i dizajna pokazaće potpuno nov koncept izlaganja te vrste eksponata.

Tokom iduće godine biće otvoreno više izložbi poklona, koje je dobio "slavljenik", kao i izložbe izuzetnih pozajmica.

Specijalni programi biće održani 13. aprila, na dan kada je pre 150 godina otvoren Met.

Takođe, 4. i 6. juni su rezervisani za primanje poklona koji će obogatiti muzejske kolekcije.

Muzej je najavio i da je dobio poklone iz celoga sveta koji će zauzeti poseban prostor kako bi članovi MET-a mogli da dobiju uvid kakvim je vrednim eksponatima obogaćena stalna postavka muzeja.

Danijel Vajt, direktor Meta, izjavio je da "dok mi obeležavamo ovako važan jubilej zahvalni smo našim osnivačima što su imali tako grandioznu viziju, a među kojima je bilo više Njujorčana, posebno uglednih umetnika toga vremena".

"Tokom vremena te njihove ideje su se realizovale i dobili smo jednu od najvećih muzejskih institucija u svetu", istakao je Vajt.

On je kazao da je ovaj jubilej uzbudljiv svima kojima Met puno znači, a pre svega Njujorčanima, koji ga redovno posećuju, ali i milionima posetilaca koji dolaze iz celog sveta.

"Ovo je prilika da se setimo naše istorije i da razmislimo o našoj budućnost i da svima koji su učestvovali u radu Meta kažemo jedno veliko hvala", zaključio je Vajt .

Izvršni direktor Meta Maks Holajn je naglasio da je jubilej prilika da se obeleži ova izuzetna institucija i da se doživi njena živa aktivnost i ocene kolekcije i programi.

Izložba koja je centralni događaj jubileja "Stvaranje Met-a" biće otvorena 30. marta i trajaće do 30. avgusta.

Biće izložene fotografije koje se retko vade iz portfolija i mnogi eksponati koji su veoma osetljivi i veoma se retko izlažu.

Uz izložbu ide i veoma detaljan katalog u kome su navedeni svi osnivači muzeja.

Za posetioce će biti prava poslastica da vide preuređene sale za britansku primenjenu umetnost koja obuhvata 700 eksponata među kojima su skulpture iz perioda od 1500. do 1900. godine.

U okviru kolekcije su i tri kompletno opremljena salona iz 18. veka koji će pružiti potpunu sliku kako su živeli Englezi u vreme naseljavanja Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.