Primerak stripa u kojem se prvi put pojavljuje Supermen prodat za 6 miliona dolara

Izvor: VOA, 10.Apr.2024, 19:32

Primerak stripa u kojem se prvi put pojavljuje Supermen prodat za 6 miliona dolara

Njujork — Primerak stripa iz 1938. godine u kojem se po prvi put pojavljuje Supermen kupljen je za rekordnih šest miliona dolara, objavila je aukcijska kuća “Heridiž aukšns”, koja ga je prodala prošle nedelje. Strip je prodat anonimnim kupcu po najskupljoj ceni do sada, naveo je “Heridiž aukšns”. Ta aukcijska kuća opisuje strip izdanje "Action Comics broj 1" kao "najvažniji ikada objavljeni strip" i navodi da Supermen, koji se pojavio u prolećnom izdanju 1938. godine "ostaje neverovatno sličan" verziji koju možemo da vidimo u stripovima i na televiziji danas. Osim što se u tom stripu po prvi put pojavljuje “Čovek od čelika”, u njemu debituje i lik Lois Lejn, novinarke koja je Supermenova simpatija. “Heritidž aukšns” preneo je procene “Sertifajd garanti kompanija”, servisa specijalizovanog za stripove, da trenutno u svetu postoji još svega oko 100 primeraka ovog stripa, koji je, pre 86 godina, štampala kompanija “Nešnal elajd publikejšns”, preteča “DC Comics”-a u tiražu od 200 hiljada primeraka. “Sertifajd garanti kompanija” je primerku prodatom prošle nedelje dala ocenu 8,5 – “izuzetno dobro”. Cenom od 6 miliona dolara nadmašen je prethodni rekord u prodaji stripa, čiji je glavni lik takođe bio Supermen. Taj strip je 2022. plaćen 5,3 miliona dolara, navodi “Sertifajd garanti kompanija”, servis specijalizovan za stripove.   I drugi primerci istog stripa su tokom prethodnih godina plaćani milionskim sumama, uključujući jedan prodat za 3,56 miliona dolara 2021. Ovaj primerak, prodat je u sklopu četvorodnevne aukcije retkih stripova o nekoliko poznatih superheroja. Od četvrtka do nedelje, kako je saopštio “Heritidž aukšns”, ostvaren je prihod od 28 miliona dolara.  
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Primerak stripa u kom se prvi put pojavljuje Supermen prodat za 6 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2024, 00:02

Primerak stripa iz 1938. godine u kojem se prvi put pojavljuje Supermen prodat je za rekordnih šest miliona dolara, objavila je aukcijska kuća "Heritage Auctions".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.