Preminula devojčica koja je rasplakala svet

Izvor: Mondo, 03.Nov.2018, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula devojčica koja je rasplakala svet

Amal Husain, sedmogodišnja devojčica čija je fotografija u "Njujork tajmsu" prošle sedmice privukla pažnju cele planete – preminula je, objavio je ovaj list.

Foto: AP Photo/Hani Mohammed

Ovo dete je preminulo od pothranjenosti u izbegličkom kampu na severu Jemena, kazala je njena porodica za Tajms.

"Moje srce je slomljeno. Amal se uvek smešila. Sada sam zabrinuta za preostalu decu", kazala je Mariam Ali, majka preminule devojčice, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Al džazira.

Tajms je takođe citirao Mekiu Mahdi, doktorku iz Jemena koja je lečila devojčicu kratko pre smrti, a koja je kazala: "Imamo mnogo ovakvih slučajeva".

TRAGEDIJA: Deca umiru u tišini (FOTO, VIDEO)

Fotografija Tajlera Hiksa, dobitnika Pulitcerove nagrada, na kojoj se vidi mršava devojčica kako leži na krevetu u pokretnoj klinici UNICEF-a u Aslamu, pogodila je ljude širom sveta i izazvala reakcije zbog krize koju UN naziva najgorom na svijetu.

A 7-year-old Yemeni girl whose photograph became a symbol of the Yemen's long-running conflict, has died, the country's Health Ministry says https://t.co/XIwLeo9Ksjpic.twitter.com/z1wVdQqpK3

— CNN Breaking News (@cnnbrk) November 2, 2018

 On je za jedan radioprogram ranije ove nedelje kazao kako je fotografisanje Amal bilo "teško" i "srceparajuće", ali i "važno".

"Ona zaista sumira koliko je tragična situacija i koliko je zaista teško sa pothranjenošću i glađu u Jemenu", naveo je Hiks.

Saudijska intervencija

Jemen, najsiromašniju državu arapskog sveta, potresa razarujući rat od septembra 2014. godine kada je pobunjenički pokret Husi osvojio prestonicu Sanu i svrgnuo predsednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija i njegovu međunarodno priznatu Vladu.

Zabrinuti zbog jačanja Husa, za koje je Rijad verovao da ih podržava regionalni rival Iran, Saudijska Arabija i UAE pokrenuli su intervenciju 2015. godine u obliku velikih vazdušnih udara kako bi se vratila Hadijeva Vlada.

UŽAS: Napad na autobus pun dece, ima mrtvih

Najviše posljedica osetili su civili, uključujući decu, tokom sukoba koji je odnio najmanje 10.000 života od početka intervencije, navodi UN.

Ta cifra odavno nije osvežena i sigurno je daleko veća. Prema nekim procenama, ubijeno je 56.000 žitelja Jemena.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.