Preminula Natali Kol

Izvor: SEEcult.org, 02.Jan.2016, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula Natali Kol

Američka r&b i džez pevačica Natali Kol (Natalie Cole), višestruka dobitnica Gremija, preminula je 31. decembra u Los Anđelesu u 65. godini.

Natali Kol je umrla u bolnici, a nedavno je otkazala niz nastupa, uključujući i za novogodišnje veče u Njujorku.

“Vodila je snažnu, hrabru bitku, umrla je kako je i živela… dostojanstveno, snažno i časno”, saopštili su njen sin i sestre, koji su, kako su preneli mediji, istakli da će Natali Kol svima mnogo nedostajati >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << i ostati nezaboravljena u srcima najbližih.

Natali Kol se borila sa problemima droge i hepatitisa u prošlosti, a 2009. joj je obavljena transplantacija bubrega.

Najveći uspeh je ostvarila albumom “Unforgettable... With Love” (1991), kojim je odala počast svom ocu - Netu Kingu Kolu - obradama nekih od njegovih najpoznatijih pesama, kao što su “That Sunday That Summer”, “Too Young” i “Mona Lisa”.

Pesma “Unforgettable” snimljena je kao duet Natali Kol i Neta Kinga Kola – njen glas je remiksovan sa glasom njenog oca 25 godina posle njegove smrti.

Album je osvojio šest nagrada Gremi, uključujući i za album godine, a naslovna numera nagrađena je kao pesma godine.

Ćerka Neta Kinga Kola i džez pevačice Marije Hokins, koja je radila sa Djukom Elingtonom, Natali Kol je rasla okružena muzikom.

Otac joj je umro kada je imala svega 15 godina, a počela je da nastupa još dok je išla u koledž. Rani uspeh ostvarila je već debi albumom “Inseparable” 1975. godine. Pesma sa tog albuma “This Will Be” postala je jedan od najvecih deset hitova te godine i doneo joj je prvu nagradu Gremi za ženskog ritam i bluz izvođača. Takođe, tada je dobila Gremi kao najbolji novi umetnik.

Sledećim albumima “Natalie” i “Unpredictable” potvdrila je uspeh, a posebnu slavu doneli su joj hitovi “Sophisticated Lady” i “I've Got Love On My Mind”. Već 1977. godine imala je dva platinasta albuma i sopstveni božićni specijal, a dve godine kasnije dobila je i zvezdu na Stazi slavnih u Holivudu.

Problemi sa drogom, međutim, došli su izražaja tokom 80-ih i doveli do silazne putanje njene karijere.

Vratila se na scenu 1987. godine, potpisavši ugovor sa novim izdavačem.

Jump Start (My Heart)” i obrada pesme Brusa SpringstinaPink Cadillac” bile su zapaženi hitovi, a “Miš You Like Crazy” iz 1989. godine donela joj je ponovo međunarodni uspeh.

Potom se 90-ih vratila klasičnim standardima, povezanim sa delom njenog oca, a u jednom intervjuu je izjavila da želi da odbaci svaki r&b i pop trik koji je naučila tokom karijere.

Natali Kol je 2008 – 17 godina posle albuma “Unforgettable... with Love”, snimila “Still Unforgettable”, koji je uključivao ne samo pesme njenog oca, već i drugih poznatih umetnika, uključujući Frenka Sinatru.

Iste godine je utvrđeno da boluje od hepatisisa C, koji je najverovatnije bio posledica intravenoznog korišćenja droge na početku puta ka slavi. Njena bitka sa drogom, inače, opisana je i u autobiografiji “Angel on my Shoulder” iz 2000. godine.

Nakon transplantacije bubrega 2009. godine nastavila je da nastupa i odlazi na turneje, a pojavljivala se i u TV emisijama, uključujući popularni šou “Američki idol”.

“Ja sam živi dokaz da možete imati ožiljke. Možete proći kroz teške periode i ipak ostvariti pobedu u svom životu”, rekla je svojevremeno Natali Kol, koja se tri puta udavala, a ima jednog sina.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.